Ηπαρίνες: Κίνδυνος απόσυρσης σκευασμάτων – Από μια λεπτή κλωστή η τροφοδοσία φαρμακείων και νοσοκομείων

Σε … αγώνα δρόμου προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά ηπαρίνες βρίσκεται το υπουργείο Υγείας μιας και το χειρότερο σενάριο δε μοιάζει τόσο μακρινό, αφού παραμένει ως εκκρεμότητα η κάλυψη της δαπάνης τους για το 2022.

Με βάση όσα έχουν γίνει έως σήμερα και με την οδό Αριστοτέλους να αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από διεθνείς ελλείψεις σε πρώτες ύλες, έδωσε λύση στη δαπάνη των ηπαρινών στον ΕΟΠΥΥ το 2021, εξαιρώντας τες από το clawback. Ωστόσο, δεν υπήρξε πρόβλεψη για την αντίστοιχη δαπάνη των ηπαρινών της ίδιας χρονιάς για τα νοσοκομεία (περίπου 13 εκατ. ευρώ), καθώς και για την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης για το 2022.

Μετά από διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα αυτά θα “κλείσουν”. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα προβλέφθηκε η εξαίρεση από το clawback της νοσοκομειακής δαπάνης ηπαρινών. Εκκρεμεί, ωστόσο, εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση. Παράλληλα, εκκρεμεί η λύση για τη δαπάνη των ηπαρινών του 2022, για την οποία θα προωθηθεί, επίσης, Υπουργική Απόφαση, όπως όλα δείχνουν, και το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα “προλάβει” την έναρξη αποσύρσεων από την αγορά.

Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, όπως η ασταθής στηθάγχη ή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Παράλληλα, είναι βασικό συστατικό για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ενώ είναι και το πλέον συνηθισμένο αντιπηκτικό που δίνεται σε γυναίκες εγκύους.

Οσον αφορά στο 2023, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν ηπαρίνες θα κληθούν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δημιουργίας κλειστού προϋπολογισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα θέματα είχαν προκύψει όσον αφορά και δύο άλλες σημαντικές κατηγορίες σκευασμάτων: Τις γ-σφαιρίνες και τα σκιαγραφικά. Όμως και για τις δύο αυτές κατηγορίες δόθηκε λύση. Για τις γ-σφαιρίνες δόθηκε λύση και δημιουργήθηκε κλειστός προϋπολογισμός λίγο πριν τελειώσει το 2022, ενώ και για τα σκιαγραφικά προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες.

δαπάνη ΕΟΠΥΥclawbackηπαρίνηνοσοκομειακή δαπάνη