Ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης: Άλλος ένας θάνατος στις ΗΠΑ, ο 6ος συνολικά

Ακόμη ένας θάνατος αποδιδόμενος στην ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης που πλήττει κυρίως παιδιά καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ο έκτος συνολικά ως τώρα, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες καταμετρούν 180 κρούσματα μέχρι στιγμής.

Μεγάλο μέρος των περίπου 70 επιπλέον κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου ως αυτή την εβδομάδα δεν είναι πρόσφατα, διευκρίνισαν πάντως. Αρκετά απλώς αναφέρθηκαν εκ των υστέρων.

Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος ερευνώνται ακόμη από τους επιστήμονες, υπογράμμισε στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας.

Ως τώρα, «η βασική υπόθεση» είναι πως «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο αδενοϊός 41», θύμισε ο Τζέι Μπάτλερ, στέλεχος των CDC αρμόδιο για τις μολυσματικές ασθένειες. Οι αδενοϊοί είναι γενικά διαδεδομένοι, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.

Μολαταύτα «συνεχίζουμε να εξετάζουμε αρκετές άλλες πιθανές αιτίες πέραν του αδενοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος εάν πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (σ.σ. τον νέο κορονοϊό, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19) μπορεί να παίζει ρόλο», πρόσθεσε.

Κάτι λιγότερο από το 20% των κρουσμάτων της ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο κ. Μπάτλερ.

Πάντως, τα εμβόλια κατά της COVID-19 διαγράφτηκαν από τον κατάλογο των πιθανών αιτίων: στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν ήταν εμβολιασμένα – ήταν άλλωστε πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

Η διάμεση ηλικία των παιδιών που παρουσίασαν σοβαρή ηπατίτιδα είναι τα 2 έτη. Τα κρούσματα είναι γεωγραφικά διασπαρμένα σε όλη τη χώρα. Τα 15 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι γονείς ενθαρρύνονται να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων στα παιδιά τους (εμετοί, βαθύχρωμα ούρα, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιακή χώρα, ίκτερος…) και να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους αν ανησυχούν.

Πάντως τα κρούσματα παραμένουν «σπάνια» και «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικά», τόνισε ο κ. Μπάτλερ. Παραδόξως, δεν έχει καταγραφεί αύξηση των παιδιατρικών περιπτώσεων ηπατίτιδας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μέχρι στιγμής, εξήγησε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα, κυρίως στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα (197) και επίσης εργάζεται για να επαληθεύσει τα αίτια της εκδήλωσης της πάθησης, ειδικά οργανώνοντας μελέτες των γονιδίων των παιδιών και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ

ηπατίτιδαΗπατίτιδα άγνωστης προέλευσης