“Ίσως η μάσκα σας σώσει την ζωή” δηλώνουν δήμαρχοι και κυβερνήτες στις ΗΠΑ

Η Καλιφόρνια, η Βόρεια Καρολίνα όπως και μια σειρά πόλεων στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ή συνέστησαν στους πολίτες να τη χρησιμοποιούν, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού σε τουλάχιστον έξι πολιτείες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Αψηφώντας τις ανησυχίες για τα ατομικά δικαιώματα και την αντιδημοφιλία του μέτρου, Αμερικανοί κυβερνήτες και δήμαρχοι προχώρησαν στο μέτρο αυτό προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19 την ώρα που ανοίγει η οικονομία.

Την ημέρα κατά την οποία στη Φλόριντα καταγράφηκαν 3.207 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός σε μία εβδομάδα, ο δήμαρχος της κομητείας Όραντζ Τζέρι Ντέμινγκς ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, εξηγώντας στους κατοίκους του Ορλάντο και άλλων πόλεων ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ενός δεύτερου lockdown.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους καθώς η πολιτεία κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Καθώς η Αριζόνα κατέγραψε για μία ακόμη φορά ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων, οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι των πόλεων Τουσόν και Φοίνιξ ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ο πρώτος και την επικείμενη ψήφιση του σχετικού μέτρου ο δεύτερος, αφού ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Νταγκ Ντούσι υπέκυψε στις πιέσεις και επέτρεψε στις αρχές της κάθε πόλης ξεχωριστά να ορίζουν τους κανόνες για τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.

“Αυτό το μέσο προστασίας ίσως και να σώσει τη ζωή σας”, σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία την ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Ένα μήνα αφού πολλοί κυβερνήτες άνοιξαν τις οικονομίες των πολιτειών τους, αυξανόμενος αριθμός αρχίζει να υιοθετεί τις συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ότι οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας για την εξάπλωση της covid-19.

Στο Τέξας οι δήμαρχοι των εννέα μεγαλύτερων πόλεων ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ αυτή την εβδομάδα να τους δώσει την άδεια να ορίζουν οι ίδιοι τους κανόνες για τη χρήση μάσκας.

Καθώς στην Οκλαχόμα καταγράφηκε για δεύτερη ημέρα χθες ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, οι διαχειριστές του χώρου στην Τάλσα όπου θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική εκδήλωση του Αμερικανού προέδρου το Σάββατο ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από όλους όσοι παρευρεθούν να φορούν συνεχώς μάσκα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

μάσκαμετρα προστασίαςΚοροναϊόςΗΠΑμασκα προστασίας