Καμπανάκι από την αύξηση των εισαγωγών λόγω covid στα νοσοκομεία

Σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να καταγραφεί σήμερα από τον ΕΟΔΥ ξεπερνώντας και πάλι τα 1000 όπως και το Σάββατο. Όμως πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων και την άνοδο του δείκτη θετικότητας, “καμπανάκι” για την πορεία της επιδημίας φαίνεται να σημαίνει και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα χθες αναφέρθηκαν 59 νέες εισαγωγές σχεδόν διπλάσιες έναντι του Σαββάτου (30 νέες νοσηλείες) ο αριθμό αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο ημερήσιων εισαγωγών που ήταν 39 το προηγούμενο 7ήμερο.

Η επιδημία καλπάζει και το τέταρτο κύμα ήδη φαίνεται να μας πολιορκεί. Δραματικές ήταν μάλιστα οι χθεσινές αναφορές του καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα που δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.

Ειδικότερα είπε ότι “Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη».

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι διασπείροντας τον ιό βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. «Είναι προς διερεύνηση αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη», σημείωσε.

Εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους χθες ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 4.010.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Σημείωσε ακόμη ότι ξεκινάει επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας. “Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες περιοχών, οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», που θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές. Το πρόγραμμα ξεκινάει αύριο από την Κρήτη”.

Ο γενικός ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη μέρα και με το εμβόλιο Pfizer σε τρεις μέρες.

“Τις δε τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Χαρακτηριστικά χθες μέχρι τις 17:00 η ώρα περισσότεροι από 36.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία αυτών να είναι στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες” συμπλήρωσε.

κορονοϊόςνεο κυμα πανδημιαςΜάριος Θεμιστοκλέουςκορονοϊός νοσηλεία