“Καμπανάκι” από τους γιατρούς για τις .. δύσκολες ημέρες που έρχονται σε σχέση με τις λοιμώξεις – Τι μέτρα προτείνουν

Την προσοχή εφιστούν οι γιατροί για την επόμενη δύσκολη περίοδο αναφορικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και προτείνουν να … θυμηθούμε μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία μας συνόδευσαν σε όλη την οξεία φάση της πανδημίας. Ο κορονοϊός και ειδικά με την παραλλαγή “Κράκεν” που βρίσκεται πλέον και στην Ελλάδα, η γρίπη που συνεχίζει να μολύνει όλο και περισσότερους αλλά και οι πολλαπλές ιώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό χειμωνιάτικο “κοκτέιλ”, με τον κίνδυνο μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία να είναι υπαρκτός.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη λήψη τριών μέτρων Δημόσιας Υγείας, για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εφέτος στην χώρα μας. “Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή”, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και καλεί τους πολίτες τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες. “Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων”.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές κ.κ. Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου προτείνουν τη λήψη των εξής μέτρων:

Α. Εμβολιασμός

Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2. Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

Β. Χρήση αντϊικών φαρμάκων

Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:
α. TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.
β. PAXLOVID (νιρματρελβίρη/ριτοραβίρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά Covid-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Γ. Μάσκα

Οι καθηγητές προτείνουν τη χρήση μάσκας προστασίας:
α. Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.
β. Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.
γ. Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Σύσταση για μάσκες και από τον ΠΟΥ

“Οι μάσκες συνεχίζουν να αποτελούν βασικό εργαλείο κατά της Covid-19”, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις επικαιροποιημένες του οδηγίες σχετικά με μάσκες, θεραπείες και φροντίδα των ασθενών για την αντιμετώπιση του πανδημικού ιού. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά τη χρήση μασκών από το κοινό σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ανεξάρτητα από την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως. Ειδικότερα, οι μάσκες συνιστώνται μετά από πρόσφατη έκθεση στην Covid-19, όταν κάποιος έχει ή υποπτεύεται ότι έχει Covid-19, όταν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και για οποιονδήποτε βρίσκεται σε πολυσύχναστο, κλειστό ή ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.

Ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, στις νέες οδηγίες επισημαίνει ότι ένας ασθενής με κορονοϊό μπορεί να εξέλθει νωρίς από την απομόνωση, εάν βρεθεί αρνητικός σε ένα γρήγορο τεστ με βάση το αντιγόνο. Χωρίς εξέταση, για ασθενείς με συμπτώματα, οι νέες οδηγίες προτείνουν δέκα ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 αλλά δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ο ΠΟΥ προτείνει τώρα πέντε ημέρες απομόνωσης ακόμη και χωρίς τεστ.

χρήση μάσκαςγρίπη Ακορονοϊός μέτραΙΣΑμάσκες