Και οι μεγαλύτεροι μπορούν να αποκτήσουν σώμα αθλητή!

Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής στη ζωή του, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί ακόμη και στην τρίτη ηλικία να μην ξεκινήσει και μάλιστα μπορεί να αποκτήσει το σώμα που έχει ένας αθλητής της ίδιας ηλικίας. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε προγράμματα συνεχούς άσκησης έχουν την ίδια ικανότητα να χτίσουν μυϊκή μάζα όπως κάποιοι ιδιαίτερα γυμνασμένοι αθλητές παρόμοιας ηλικίας. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και εκείνοι που είναι εντελώς μη εξοικειωμένοι με την άσκηση μπορούν να επωφεληθούν από ασκήσεις αντοχής όπως η προπόνηση με βάρη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, οι ερευνητές της Σχολής Αθλητισμού και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ συνέκριναν τη δυνατότητα δημιουργίας μυών σε δύο ομάδες ηλικιωμένων ανδρών. Η πρώτη ομάδα ταξινομήθηκε ως «αθλητές επαγγελματίες» – άτομα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 που ασχολούνται με τη συνεχή άθληση και εξακολουθούν να επιδίδονται σε υψηλής βαθμίδας αγωνίσματα. Στο δεύτερο ήταν υγιή άτομα παρόμοιας ηλικίας, που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε προγράμματα άσκησης με συνεχείς προπονήσεις.

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε ένα συγκεκριμένο ισοτονικό ποτό που περιείχε ένα ειδικό ιχνηθέτη, και στη συνέχεια συμμετείχε σε μια ενιαία περίοδο άσκησης, σε μηχάνημα με βάρη. Οι ερευνητές προχώρησαν σε βιοψίες μυών από τους συμμετέχοντες λίγο πριν και αμέσως μετά την άσκηση και τις εξέτασαν για να αναζητήσουν στοιχεία του πώς οι μύες ανταποκρίνονταν στην άσκηση. Ο ιχνηθέτης έδειξε τον τρόπου που αναπτύσσονται οι πρωτεΐνες μέσα στον μυ.

Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι «επαγγελματίες» αθλητές θα έχουν αυξημένη ικανότητα να χτίσουν μυς λόγω των ανώτερων επιπέδων φυσικής τους κατάστασης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν ίσες ικανότητες να αναπτύξουν μυς κατά την άσκηση.

«Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι δεν έχει σημασία αν δεν έχει κάποιος ασκηθεί ιδιαίτερα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς μπορεί να επωφεληθείτε από την άσκηση κάθε φορά που ξεκινά», λέει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Leigh Breen. «Προφανώς, η από νωρίς προσπάθεια για καλή υγεία και άσκηση είναι η καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη της υγείας σε όλο μας το σώμα, αλλά ακόμη και αργότερα στη ζωή μας η άσκηση θα μπορούσε να συμβάλει στην καθυστέρηση της αδυναμία του οργανισμού όταν μεγαλώνει και της μυϊκής αδυναμίας» συμπληρώνει.

«Οι υπάρχουσες συμβουλές για τη διατήρηση των δυνάμεων στην τρίτη ηλικία, είναι συχνά αρκετά ασαφείς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο συγκεκριμένη καθοδήγηση για το πώς τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη, ακόμη και έξω από το γυμναστήριο μέσα από δραστηριότητες που γίνονται στα σπίτια τους . Δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, ή ανυψώνοντας μια τσάντα για ψώνια μπορούν να βοηθήσουν αν ληφθούν ως μέρος ενός κανονικού προγράμματος άσκησης ».

άσκησηγυμναστικήτρίτη ηλικία