Καισαρική τομή: πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψεις στις καθημερινές σου συνήθειες

Η καισαρική τομή στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο χειρουργείο που δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε επειδή αποτελεί ρουτίνα στις γέννες. Η ανάρρωση από την καισαρική τομή δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πόσος χρόνος, όμως, χρειάζεται για να μπορέσει μια γυναίκα μετά από καισαρική τομή να επιστρέψει σε καθημερινές της συνήθειες, όπως να οδηγήσει το αυτοκίνητό της, να κάνει sex ή να ξεκινήσει ξανά κάποιου είδους σωματική άσκηση; 
 
Τόσο η μήτρα όσο και το κοιλιακό τοίχωμα ή ακόμη και το δέρμα χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Συνήθως, ο χρόνος αυτός κυμαίνεται ανάμεσα σε 4 με 6 εβδομάδες. Κάπως έτσι, η επιστροφή στη σωματική άσκηση συνιστάται μετά την 4η εβδομάδα από την καισαρική τομή κι αυτόν αν δεν έχουν προκύψει επιπλοκές. Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει η γυναίκα με ήπιο περπάτημα πριν επιστρέψει σε εντατικούς και απαιτητικούς ρυθμούς εκγύμνασης. Η άρση βαρών, αυτονόητα απαγορεύεται για πολύ καιρό μετά την καισαρική τομή. Το μόνο που επιτρέπεται είναι το σήκωμα για αγκαλιά στο βρέφος. Σε ό,τι αφορά την οδήγηση του αυτοκινήτου η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι της όταν θα νιώσει καλά, δηλαδή όταν πια δεν θα έχει ενοχλητικούς πόνους. Το ίδιο, βεβαίως, δεν ισχύει για την οδήγηση μηχανής αφού εκεί θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 6 εβδομάδες… Η επιστροφή στο sex πάλι, μπορεί να γίνει μετά από 6 εβδομάδες και αφού ο γιατρός έχει εξετάσει τη γυναίκα και έχει διαπιστώσει ότι όλα είναι καλά. 
 
Πώς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναρρώσει ταχύτερα από την καισαρική τομή 
 
Η ανάρρωση από την καισαρική τομή χρειάζεται υπομονή αφού όπως προαναφέραμε πρόκειται για ένα μεγάλο χειρουργείο. Αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αναρρώσει ταχύτερα είναι να σηκωθεί από το κρεββάτι μόλις νιώσει καλά. Το ελάχιστο περπάτημα μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό, θα βοηθήσει ώστε να δυναμώσει πιο γρήγορα ενώ με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει και τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Οι δουλειές του σπιτιού από την άλλη πλευρά, δεν είναι κάτι που ενδείκνυται για τις πρώτες εβδομάδες μετά την καισαρική τομή αφού πολλές από τις κινήσεις που γίνονται μπορεί να είναι επικίνδυνες. 
καισαρική τομή