Κακή στοματική υγιεινή: Πώς σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics SocietyTrusted Sources υποδηλώνει ότι οι ασθένειες των ούλων και η απώλεια δοντιών θα μπορούσαν πράγματι να σχετίζονται με μεταγενέστερη γνωστική έκπτωση και άνοια.

Τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση παρουσίασαν σημαντική μεθοδολογική διαφοροποίηση και ήταν χαμηλής ποιότητας. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πιθανές επιδράσεις της γνωστικής έκπτωσης στις παθήσεις των ούλων.

Η Dr. Ella Cohn-Schwartz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή, σχολίασε:  “Η κακή στοματική υγεία και η μη βέλτιστη μάσηση έχουν βρεθεί ότι αποτελούν δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένηση, αλλά τα προηγούμενα στοιχεία είναι περιορισμένα. Αυτή η μετα-ανάλυση παρέχει μια πολύ αναγκαία συνολική σύνθεση ενός μεγάλου αριθμού διαχρονικών μελετών σχετικά με την περιοδοντική υγεία, τη γνωστική έκπτωση και την άνοια”.

“Η παρούσα εργασία είναι καινοτόμος από διάφορες απόψεις, όπως η συνεκτίμηση της αντίστροφης αιτιότητας, η κάλυψη του φάσματος της περιοδοντικής επιδείνωσης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών, και η εξέταση τόσο της γνωστικής έκπτωσης όσο και της άνοιας ως εκβάσεων. Τα ευρήματά τους μπορούν να υποδείξουν τη σημασία των πολιτικών και των παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν την απώλεια δοντιών, ακόμη και τη μερική απώλεια, στην τρίτη ηλικία”, πρόσθεσε η Dr. Cohn-Schwartz.

Άνοια και ασθένεια των ούλων

Η άνοια χαρακτηρίζεται από σταδιακή έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της σκέψης και της λογικής, η οποία μειώνει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Της άνοιας συχνά προηγούνται ηπιότερες μορφές γνωστικής έκπτωσης, όπως η ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση περιλαμβάνει μείωση της γνωστικής λειτουργίας που είναι μεγαλύτερη από εκείνη που συνήθως παρατηρείται κατά τη γήρανση. Τα άτομα με ηπιότερες μορφές γνωστικής έκπτωσης δεν παρουσιάζουν ελλείμματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με άνοια και ο επιπολασμός αυτής της πάθησης μπορεί να αυξηθεί σε 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για τη γνωστική έκπτωση και την άνοια, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την κατανόηση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για αυτές τις καταστάσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και η ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, ο ρόλος της στοματικής υγείας στην ανάπτυξη της άνοιας έχει λάβει λιγότερη προσοχή.

Μέχρι πρόσφατα, ορισμένοι ειδικοί πίστευαν ότι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή λόγω της εξασθένησης της καθημερινής λειτουργικότητας ήταν υπεύθυνη για την κακή στοματική υγεία που παρατηρείται στα άτομα με άνοια. Ωστόσο, τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κακή στοματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων, θα μπορούσε να συμβάλει στη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

  • Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση συνθέτει δεδομένα από προηγούμενες διαχρονικές μελέτες που εξετάζουν τον πιθανό ρόλο της στοματικής υγείας στη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Συγκεκριμένα, η μετα-ανάλυση εξέτασε την επίδραση της περιοδοντίτιδας, γνωστής και ως νόσου των ούλων, στη γνωστική υγεία.

Η περιοδοντίτιδα αφορά στη βακτηριακή μόλυνση των ούλων, που οδηγεί σε φλεγμονή. Η φλεγμονή των ούλων μπορεί να βλάψει τους ιστούς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια δοντιών, σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα συνήθη σημάδια της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, απώλεια των φατνιακών οστών που στηρίζουν τα δόντια και απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται επίσης από αύξηση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων, οι οποίοι είναι οι χώροι μεταξύ των ούλων και των δοντιών.

Σύνδεση μεταξύ στοματικής και γνωστικής υγείας

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε 24 διαχρονικές μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ γνωστικής έκπτωσης και περιοδοντίτιδας και άλλες 23 μελέτες που αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και άνοιας.

Αξιολογήθηκε η περιοδοντική υγεία, με βάση την παρουσία περιοδοντίτιδας, την απώλεια κυψελιδικού οστού, το αυξημένο βάθος περιοδοντικού θύλακα και την απώλεια δοντιών.

Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Μεταξύ των διαφόρων κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της περιοδοντίτιδας, η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η απώλεια δοντιών συνδεόταν επίσης ανεξάρτητα με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

Η μερική απώλεια δοντιών, που περιλαμβάνει την απώλεια μερικών αλλά όχι όλων των δοντιών, συσχετίστηκε με γνωστική έκπτωση. Αντίθετα, η πλήρης απώλεια δοντιών, αλλά όχι η μερική απώλεια δοντιών, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κακή στοματική υγεία.

Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας και οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ήπια γνωστική εξασθένιση ή την άνοια συμβαίνουν σταδιακά σε βάθος πολλών ετών. Μελέτες με διάρκεια παρακολούθησης μικρότερη των 10 ετών θα μπορούσαν επομένως ενδεχομένως να αντανακλούν τον αντίκτυπο της γνωστικής έκπτωσης στη στοματική υγεία.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εξέτασαν εκ νέου τη συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της περιοδοντικής υγείας, αφού απέκλεισαν μελέτες με διάρκεια παρακολούθησης μικρότερη των 10 ετών. Μετά τον αποκλεισμό αυτών των μελετών, η μετα-ανάλυση διαπίστωσε μια ασθενέστερη συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και άνοιας.

Η ασθενέστερη συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και άνοιας σε αυτή την πρόσθετη ανάλυση υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα της αρχικής ανάλυσης θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί εν μέρει από τις επιδράσεις της γνωστικής εξασθένησης στη στοματική υγεία. Παρόλο που τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής ανάλυσης έδειξαν ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη άνοιας, ορισμένοι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τα στοιχεία που συνδέουν την κακή στοματική υγεία με τη γνωστική έκπτωση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άνοια και η απώλεια δοντιών μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και ο διαβήτης.

Επιπλέον, τα άτομα με υψηλότερη γνωστική λειτουργία στην παιδική ηλικία τείνουν να έχουν καλύτερη στοματική υγεία και πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα στην ενήλικη ζωή σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερη γνωστική ικανότητα στην πρώιμη ζωή. Τα παιδιά με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγάλη ηλικία. Έτσι, η κακή στοματική υγεία μπορεί να μην έχει αιτιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.

Ο Δρ Murray Thomson, καθηγητής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Otago, που δεν συμμετείχε στην παρούσα έρευνα, σημείωσε:

“Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι η νόσος των ούλων και η γνωστική έκπτωση μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Θα περίμενα ότι οποιαδήποτε έρευνα σε οποιαδήποτε ηλικία στην ενήλικη ζωή θα έδειχνε συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και της γνωστικής λειτουργίας εξαιτίας αυτού. Το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν καλές αποδείξεις ότι η νόσος των ούλων προκαλεί κακή γνωστική λειτουργία, αλλά υπάρχουν πολύ καλές αποδείξεις ότι τα άτομα με χειρότερη γνωστική λειτουργία έχουν περισσότερες νόσους των ούλων”.

 

Διαβάστε ακόμα:

Με ποια τρόφιμα θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία του στόματος

 

 

Πηγή: Medical News Today

άνοιαούλακακή στοματική υγιεινήfront-storiesασθένεια των ούλωνπιθανότητες για άνοια