Καλοκαίρι και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα στο πεπτικό σας:

Το πεπτικό μας σύστημα, καθώς αυξάνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον, γίνεται πιο αργό και αδύναμο με αποτέλεσμα να έχει αρκετά πεπτικά προβλήματα.  Η αφυδάτωση, η θερμική εξάντληση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η τροφική δηλητηρίαση και η απώλεια της όρεξης είναι κοινά προβλήματα τους ζεστούς μήνες.  Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Συχνά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα. Καταναλώστε φαγητά φιλικά στο στομάχι όπως πράσινα λαχανικά, ντομάτες, μήλα, αχλάδια, καρπούζι, αγγούρι, γλυκοπατάτες και ανανά που θα σας βοηθήσουν επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποφύγετε την αφυδάτωση  

Ένας από τους λόγους που φαίνεται ότι ο ζεστός καιρός επηρεάζει την πέψη είναι η τάση αφυδάτωσης το καλοκαίρι καθώς το σώμα προσπαθεί συνεχώς να μας κρατά δροσερούς κατά τους θερμότερους μήνες. Πιείτε νερό στη διάρκεια της ημέρας πριν το σώμα σας αρχίσει να στέλνει προειδοποιητικά σημάδια ότι είστε διψασμένοι. Προσθέστε φρούτα ή αγγούρι για να γίνει πιο γευστικό!    Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές, όπως δυσκοιλιότητα και σε πιο ακραίες περιπτώσεις θερμοπληξίας, ακόμη και ναυτία. Έτσι, από την άποψη αυτή, ο ζεστός καιρός επηρεάζει την πέψη.

Προσοχή στα τρόφιμα

Κρατήστε τα ζεστά τρόφιμα ζεστά και κρύα τρόφιμα κρύα. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε σχολαστικά λαχανικά και πράσινα φύλλα. Μην αφήνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ήλιο.  Όταν ο ήλιος θερμαίνει τα κρέατα και τα τυριά κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση!  Απλώς να είστε ενήμεροι και να γνωρίζετε τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά όταν είναι αρκετά ζεστό για να τηγανίσετε ένα αυγό!

Αυξήστε την ποσότητα φυτικών ινών

Κατά τη διάρκεια ενός θερμού κύματος, όταν η πέψη επιβραδύνεται λίγο, θέλουμε να δώσουμε στους εαυτούς μας ένα πλεονέκτημα βοηθώντας τον οργανισμό, καταναλώνοντας σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες! Επιλέξτε να φάτε πολλά ωμά, σκούρα πράσινα λαχανικά. Μπορείτε ακόμη και να απολαύσετε μερικά νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας για τις ίνες.

Άσκηση, αλλά με μέτρο

Ναι στην άσκηση αλλά προσοχή όταν υπάρχει προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη ή υγρασία. Μια προπόνηση υψηλής έντασης το μεσημέρι σίγουρα σας βάζει σε κίνδυνο θερμότητας ή εγκεφαλικού. Ο έμετος, η ζάλη και η ναυτία είναι ενδείξεις ότι μπορεί να είστε ήδη στο δρόμο για θερμοπληξία. Έτσι, εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, κατευθυνθείτε σε εσωτερικό, καλά αεριζόμενο και δροσερό χώρο το συντομότερο δυνατόν και ενυδατωθείτε άμεσα.

 

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Σπύρο Αυλωνίτη.