Καλπάζει και πάλι ο κορονοϊός στην Αττική

Ανησυχία προκαλεί και πάλι η πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Αττική, καθώς χθες η συγκεκριμένη περιφέρεια παρουσίασε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων τα οποία μετά από αρκετό καιρό αποτέλεσαν και πάλι πάνω από το 50% των συνολικών που επιβεβαιώθηκαν στην Επικράτεια και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό τεστ.

Ειδικότερα σε σύνολο 2812 νέων κρουσμάτων τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.425 ήτοι το 50,7% εντοπίστηκε στην Αττική, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα διασποράς. Συγκεκριμένα στην Αττική χθες, 18/05/2021 η κατανομή των κρουσμάτων ήταν η εξής:

-Ανατολική Αττική 184
-Βόρειος Τομέας Αθηνών 151
-Δυτική Αττική 61
-Δυτικός Τομέας Αθηνών 197
-Κεντρικός Τομέας Αθηνών 451
-Νήσοι 6
-Νότιος Τομέας Αθηνών 158
-Πειραιάς 217

Φαίνεται λοιπόν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο της πρωτεύουσας και γι’ αυτό μάλλον ενοχοποιούνται οι μεταλλάξεις.

Λύματα

Την ίδια στιγμή η επιδημία γενικά δείχνει να παρουσιάζει σχετική έξαρση όπως φαίνεται και από τις αναλύσεις των αστικών λυμάτων. Αξίζει να παραθέσουμε τις σχετικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Ειδικότερα:

Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο. Ειδικότερα καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν  +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%. Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Βόλο.

Την περίοδο 26-29 Απριλίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Απριλίου 2021 σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο. Συγκεκριμένα καθαρά πτωτικές μεταβολές σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-85%), στο Ρέθυμνο (-79%) και στη Θεσσαλονίκη (-39%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στα Χανιά (-28%), στη Λάρισα (-19%) και στην Ξάνθη (-16%). Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, στο Βόλο και στο Ηράκλειο, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -7% έως +7%.Καθαρά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε μόνο στην Αλεξανδρούπολη (+71%), ενώ οριακά αυξητική (+25%)παρουσιάστηκε η μεταβολή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας.

Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές. Οι οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο(+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είχε παρατηρηθεί στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνεται από το δίκτυο παρακολούθησης οι μεταβολές της τάξης του 25-30% δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ενδεικτικές ειδικά για τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα μια τέτοια μεταβολή δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση και σε αντίστοιχη υποχώρηση της επιδημίας δηλαδή των κρουσμάτων κορονοϊού.

Φαίνεται λοιπόν από τα στοιχεία ότι η Αττική ναι μεν παρουσίασε σχετική μείωση όμως αφενός ήταν πολλή χαμηλή, αφετέρου δε φαίνεται να συνεχίζεται, ώστε να υπάρχει αισιοδοξίας αποκλιμάκωσης. Να αναφερθεί δε πως υπήρξε και κινητικότητα του πληθυσμού από την περιφέρεια της πρωτεύουσας προς άλλες περιφέρειες την περίοδο του Πάσχα και είναι λογικό να υπάρχει μια υποχώρηση.

 

επιδημιαΑττικήκρούσματακορονοϊόςλύματα