Καλύτερες συνθήκες για διαβητικούς στρατιωτικούς με τον τελευταίο νόμο του ΥΕΘΑ

Θετικά αντιμετωπίστηκαν τελικά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είτε οι ίδιοι ή τα παιδιά τους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ειδικότερα, στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται μία σειρά διατάξεων σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα:

1. Αποστράτευση όσων εμφάνιζαν Σακχαρώδη Διαβήτη στη διάρκεια της θητείας τους. Με το άρθρο 2 του νέου νομοσχεδίου, οι άνθρωποι αυτοί πλέον, εφόσον κριθούν από την Υγειονομική Επιτροπή, τοποθετούνται είτε σε υπηρεσία εδάφους, είτε σε υπηρεσία γραφείου ή σε ελαφριά υπηρεσία.
2. Μη εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου για γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Με το άρθρο 9 του νέου νομοσχεδίου, πλέον οι γονείς των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και μέχρι την ηλικία των 18 ετών, έχουν το δικαίωμα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
3. Μεταθέσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νέου νομοσχεδίου, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ή όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν στον τόπο προτίμησής τους. Για την εφαρμογή του απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον.

Ένοπλες ΔυνάμειςΠΟΣΣΑΣΔΙΑσακχαρώδης διαβήτηςΥΕΘΑ