Καρδιακές παθήσεις: Σχεδόν 1 στους 100 θανάτους συνδέονται με ακραίες ζεστές και κρύες μέρες

Μια πολυεθνική ανάλυση περισσότερων από 32 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις διαπίστωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες – τόσο ζέστη όσο και κρύο.  Για κάθε 1.000 θανάτους από καρδιαγγειακά, 2,2 υπερβολικοί θάνατοι σχετίστηκαν με ακραίες ζεστές μέρες και 9,1 με ακραίες κρύες μέρες.

Ο πλανήτης υφίσταται συχνότερα έντονα κύματα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα πιο καυτά σε ανθρώπινη ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Ορισμένες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συνδέεται με έντονους χειμερινούς καιρούς, όπως αυτός που σημειώθηκε στο Τέξας τον Φεβρουάριο του 2021.

Μια διεθνής κοινοπραξία ερευνητών ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις της για να μελετήσει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία.  Μια εργασία σχετικά με τις προσπάθειές τους, η οποία δημοσιεύεται στο Circulation, ένα κορυφαίο περιοδικό της American Heart AssociationTrusted Source (AHA), εξηγεί ότι οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους θανάτους σε ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν στο υψηλότερο και στο χαμηλότερο επίπεδο.

Η μελέτη αναφέρει, ότι τόσο οι ακραίες όσο και οι ακραίες κρύες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο (CVD), όπως ισχαιμική καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.

Πώς αντιδρά η καρδιά στις ακραίες θερμοκρασίες

Τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, η καρδιά μετατοπίζει το αίμα από τα κύρια όργανα στο κάτω μέρος του δέρματος, όπου είναι πιο δροσερό. «Συμβαίνει και η εφίδρωση», δήλωσε ο Δρ Barrak Alahmad, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθώς και ερευνητής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan και υπότροφος αποστολής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ στην πόλη του Κουβέιτ.  «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του όγκου που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Η αυξημένη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος θα αυξήσει επίσης τη μεταβολική κατάσταση και την κατανάλωση οξυγόνου. Τότε μπορεί επίσης να  εμφανίσετε μετατοπίσεις υγρών και ανισορροπία ηλεκτρολυτών (συγκεκριμένα, κάλιο, μαγνήσιο). Όλα αυτά  σε ευπαθή άτομα…».

Σε ζεστό καιρό, άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκα, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις όπως να αποφεύγουν την ύπαιθρο νωρίς το απόγευμα και να παραμένουν ενυδατωμένοι.

 

Για αυτήν τη μελέτη, η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον D. Alahmad χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Multi-County Multi-City Collaborative Research Network, μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων που αναζητούν επιδημιολογικά στοιχεία συσχετίσεων «μεταξύ περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, κλίματος και υγείας».   Ανέλυσαν περισσότερους από 32 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα που σημειώθηκαν σε 567 πόλεις σε 27 χώρες σε πέντε ηπείρους μεταξύ 1979 και 2019. Οι ερευνητές έλαβαν ημερήσιες θερμοκρασίες για συγκεκριμένες πόλεις από μετεωρολογικούς σταθμούς και μοντέλα επανανάλυσης του κλίματος.   Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές συνέκριναν τους καρδιαγγειακούς θανάτους στο πιο ζεστό και κρύο 2,5% των ημερών για κάθε πόλη με τους καρδιαγγειακούς θανάτους τις ημέρες που είχαν τη βέλτιστη θερμοκρασία (η θερμοκρασία που σχετίζεται με τα λιγότερα ποσοστά θανάτων) στην ίδια πόλη.

Ακραίες θερμοκρασίες και κίνδυνος θνησιμότητας

Για κάθε 1.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακραίες ζεστές μέρες προκάλεσαν 2,2 επιπλέον θανάτους και οι μέρες με ακραίο κρύο αντιστοιχούσαν σε 9,1 επιπλέον θανάτους.

«Τώρα μάθαμε ότι για κάθε 100 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, τουλάχιστον 1 επιπλέον θάνατος οφείλεται σε πολύ κρύο και ζέστη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο βάρος», είπε ο Δρ Alahmad.

Από όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων, η καρδιακή ανεπάρκεια προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ακραίες θερμοκρασίες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, η ισχαιμική καρδιοπάθεια αντιπροσώπευε το 37% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που μελετήθηκαν από ερευνητές. Υπολογίζουν ότι περίπου το 1% όλων των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων «αποδίδονται μόνο σε ακραίες θερμοκρασίες».

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής ζέστης και του θανάτου από αρρυθμία. Οι ερευνητές γράφουν ότι αυτό μπορεί να προκαλείται από την εσφαλμένη ταξινόμηση της αρρυθμίας ως αιτία θανάτου, όταν ο θάνατος προκλήθηκε στην πραγματικότητα από ισχαιμία ή μυοκαρδιοπάθεια.

 

front-stories