Καρκίνος μαστού: Διπλάσιος ο κίνδυνος από την ορμονική υποκατάσταση

Νέα μελέτη καλεί σε επαγρύπνηση τις γυναίκες, που υποβάλλονται σε ορμονική υποκατάσταση (HRT), καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού είναι διπλάσιος από ό,τι πίστευαν ως τώρα.

Επιβεβαιώνοντας ότι η ορμονική υποκατάσταση είναι άμεση αιτία του καρκίνου, τα ευρήματα, που δημοσίευσε το Lancet, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, καθώς πολλά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα, που μια γυναίκα παίρνει τις ορμόνες, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσει. Μόνο ο ένας χρόνος χρήσης ορμονικής υποκατάστασης φαίνεται να μην έχει κινδύνους.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται μόλις οι γυναίκες σταματήσουν να παίρνουν τη θεραπεία, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μία στις 50 γυναίκες, που υποβάλλεται σε θεραπεία συνδυαστικής καθημερινής λήψης οιστρογόνων και προγεσταγόνων επί μία πενταετία, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Αναλύθηκαν δεδομένα από 58 διεθνείς μελέτες, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 108.000 γυναίκες, που νόσησαν από καρκίνο του μαστού, αφού έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Στις δυτικές κοινωνίες, το 6,3% των γυναικών φυσιολογικού σωματικού βάρους θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια των 20 ετών, που έπονται των πεντηκοστών γενεθλίων τους. Το ποσοστό αυξάνεται στο 8,3% στις γυναίκες, που λαμβάνουν τον πιο συνήθη ορμονικό συνδυασμό, οιστρογόνα και καθημερινά προγεσταγόνα.

Οι πιθανότητες βελτιώνονται (7,7%) για τις γυναίκες, που λάμβαναν προγεσταγόνα μόνο κάθε 10 έως 14 ημέρες. Για όσες έπαιρναν μόνον οιστρογόνα, ο κίνδυνος ήταν 6,8%. Οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αφού ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ορμονική θεραπεία δεν αυξάνει τα ποσοστά κινδύνου σε αυτές.

Πάντως το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τις γυναίκες «να μην πανικοβληθούν από τα συμπεράσματα της μελέτης και να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που τους έχει χορηγηθεί, μέχρι να εκδοθούν νέες κλινικές οδηγίες».

οιστρογόναορμόνεςορμονική υποκατάσταση