Καρκίνος του δέρματος: Ελπίδες για ανάπτυξη εμβολίου

Ένα εμβόλιο mRNA που διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης κρίσιμης για το αντιοξειδωτικό δίκτυο του δέρματος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος.

Τα ευχάριστα αυτά νέα, που ακολουθούν την επίσης σημαντική έρευνα για την πρόληψη των γεννητικών κονδυλωμάτων με εμβόλια mRNA από Δανούς ερευνητές, ανακοινώθηκαν από το Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως. Αναπτύσσεται αργά στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και εμφανίζεται συνήθως υπό μορφή εξογκώματος ή αποχρωματισμένης κηλίδας, η οποία επιμένει μετά από μερικές εβδομάδες και εξελίσσεται αργά με την πάροδο μηνών ή μερικές φορές ετών. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο συχνότεροι τύποι του.

Το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, η οποία καθορίζει το χρώμα του δέρματος, και εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος. Εμφανίζεται συχνότερα υπό μορφή ενός νέου σπίλου, ή αλλαγής της εμφάνισης ενός υπάρχοντος. Από τους πιο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία προκαλεί οξειδωτικό στρες.

Ο καρκίνος του δέρματος δεν μπορεί πάντοτε να προληφθεί. Ωστόσο, οι πιθανότητες ενός ατόμου να τον εμφανίσει μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την αποφυγή της έκθεσής του στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων, η παραμονή στη σκιά ιδίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και η μη χρήση σολάριουμ και υπεριώδους φωτός από τεχνικά μέσα είναι μέχρι σήμερα οι μοναδικοί τρόποι προφύλαξης. Η τακτική εξέταση  του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης σε αυτήν, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει καρπούς στην έκταση που θα έπρεπε. Γι’ αυτό η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος εξακολουθεί την ανοδική της πορεία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Journal of Investigative Dermatology στις 11 Ιανουαρίου 2022, ένα εμβόλιο mRNA που προάγει την παραγωγή της πρωτεΐνης TR1 στα κύτταρα του δέρματος θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο καρκίνου που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, για περισσότερα από 40 χρόνια η επιστημονική κοινότητα εστίαζε στη διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ως πιθανό τρόπο πρόληψης του καρκίνου. Όμως σε ορισμένες κλινικές δοκιμές δεν πετύχαιναν τον στόχο τους ή έφερναν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Οπότε καθίσταται αναγκαία η προσπάθεια παρέμβασης με νέους παράγοντες χημειοπροφύλαξης.

Τα εμβόλια mRNA λειτουργούν δίνοντας εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Στην περίπτωση των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, πρόκειται για ένα ακίνδυνο κομμάτι της πρωτεΐνης spike του ιού, -το οποίο πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση-, για το προτεινόμενο εμβόλιο για το μελάνωμα, θα είναι η TR1.

Ακόμα όμως έχουν πολλά να γίνουν. Πρέπει να φτιαχτεί το εμβόλιο mRNA, να χορηγηθεί και να παρακολουθηθεί πώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι ερευνητές ωστόσο είναι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται στην πρόληψη του καρκίνου, μέσω της διαμόρφωσης του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού.

 

Διαβάστε ακόμα: 

 

Το 1ο τεστ για το μελάνωμα του δέρματος που εντοπίζει όσους δεν κινδυνεύουν με μετάσταση του καρκίνου

καρκίνος δέρματοςεμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος