Καρκίνος του μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες υποτιμούν την πυκνότητα του μαστού ως παράγοντα κινδύνου

  • Ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για 1 στις 8 διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν πώς να μετριάζουν τον δικό τους κίνδυνο.
  • Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
  • Η μελέτη προσδιόρισε την πυκνότητα του μαστού ως παράγοντα κινδύνου που λίγες γυναίκες γνώριζαν.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως, με περιπτώσεις που προβλέπεται να αυξηθούν σε  3 εκατομμύρια έως το 2040 , σύμφωνα με ερευνητές από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο. Σημειώνουν επίσης ότι 1 στις 8 διαγνώσεις καρκίνου αφορά καρκίνο του μαστού και 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2020.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική προδιάθεση, που ένα άτομο δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωματική δραστηριότητα, τη διατήρηση υγιούς βάρους, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και το κάπνισμα.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο  JAMA Network Open  , διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες αγνοούν ή υποτιμούν τη σημασία των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα της πυκνότητας του μαστού.

Και σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πίστευε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο.

Τι είναι η πυκνότητα του μαστού;

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη γνώριζαν ότι η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά λίγοι γνώριζαν ότι η πυκνότητα του μαστού ήταν ένας παράγοντας κινδύνου.

Η υψηλή πυκνότητα του μαστού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 1,2 έως 4 φορές, ενώ η ύπαρξη στενού συγγενή με καρκίνο του μαστού διπλασιάζει τον κίνδυνο.

Το πιο πυκνό στήθος περιέχει περισσότερο αδενικό και ινώδη ιστό από τον λιπώδη ιστό. Περίπου οι μισές γυναίκες έχουν πιο πυκνό στήθος, γενικά όσες είναι νεότερες ή έχουν χαμηλότερη μάζα σώματος.

Ο ιστός του μαστού αποτελείται από δύο απλά πράγματα. Ο ένας είναι ο αδενικός ιστός, ο αδένας που παράγει το γάλα και συγκρατεί το γάλα και εκφράζει το γάλα, και ο άλλος είναι ο λιπώδης ιστός γύρω από αυτό. Το τμήμα που μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο, σε περίπου μία στις οκτώ γυναίκες, είναι το αδενικό τμήμα. Είναι η μηχανή του γάλακτος που μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο. Το λίπος όχι, με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις.

Σύγκριση παραγόντων κινδύνου για καρκίνο

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 76 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού και οι οποίες είχαν κάνει πρόσφατα μαστογραφία. Συνολικά 1.858 γυναίκες συμπλήρωσαν την έρευνα.  Τους ζητήθηκε να συγκρίνουν πέντε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για την πυκνότητα του μαστού:

  • έχοντας συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού,
  • το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία,
  • πίνοντας περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα,
  • να μην έχουν κάνει ποτέ παιδιά,
  • έχοντας προηγούμενη βιοψία μαστού.

Από τις ερωτηθείσες, το 93% πίστευε ότι η ύπαρξη στενού συγγενή με καρκίνο του μαστού αύξησε τον κίνδυνο περισσότερο από την υψηλή πυκνότητα μαστού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από γυναίκες που ανέφεραν ότι γνώριζαν την πυκνότητα του μαστού τους σχετικά με τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και τι ήξεραν για τον μετριασμό του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Λίγες  από αυτές σημείωσαν την πυκνότητα του μαστού ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Πυκνότητα μαστού και κίνδυνος καρκίνου

Η πυκνότητα του μαστού αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας και δεν μπορεί να αξιολογηθεί με αυτοεξέταση.

Η πυκνότητα του μαστού πρέπει να εκτιμηθεί από μαστογραφία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η υψηλότερη πυκνότητα του μαστού από μόνη της δεν είναι γενικά λόγος για περαιτέρω έρευνες.

Αν η πυκνότητα του μαστού είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ανήκουν στην κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου. Εάν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, αυτό θα σήμαινε υψηλότερο κίνδυνο.  Μία πιθανή προσέγγιση για τον έλεγχο της πυκνότητας του μαστού είναι να γίνει μία μαστογραφία στα 35, ειδικά για αυτό το ζήτημα και στη συνέχεια μια εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου   εάν στα 35 σας έχετε υψηλή πυκνότητα στήθους και ισχυρό οικογενειακό ιστορικό.

Το  CDC συνιστά  τα ακόλουθα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο ή καθόλου
  • Εάν λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αντισυλληπτικό χάπι, ρωτήστε το γιατρό σας για τους κινδύνους
  • Θηλάστε τα παιδιά σας αν μπορείτε

Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός όσο μεγαλώνουμε. Όποια κι αν είναι όμως η ηλικία σας, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες ή επίμονες αλλαγές στο στήθος σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

καρκίνος του μαστού