Κατά 3,2% αυξήθηκαν τα φάρμακα το 2019. Στο +8,4% τα ΜΗΣΥΦΑ

Όσο και αν αισιοδοξεί το Υπουργείο Υγείας ότι θα καταφέρει να ελαφρύνει τους πολίτες από τις επιβαρύνσεις της συμμετοχής στα φάρμακα, άλλο τόσο τα στοιχεία της αγοράς θα δείχνουν το αντίθετο. Αυτό διαπιστώνεται από την πορεία του 2019, ένα έτος στο οποίο είχαν ενσωματωθεί οι σημαντικές μειώσεις από την ανατιμολόγηση του 2018 και κατά το οποίο τελική υπήρξε σημαντική μέση άνοδος τιμής ανά σκεύασμα 3,2%. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες πολίτες φαίνεται να «προσαρμόστηκαν» και στις αυξήσεις από την απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σημείωσαν μέση αύξηση αν σκεύασμα κατά 8,4% διατηρώντας επίσης τον όγκο πωλήσεών τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εταιρεία Pharmacy Insights Hellas που συλλέγει στοιχεία πωλήσεων από συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, κατά την περσινή χρονιά στις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες σημειώθηκε άνοδος στη μέση τιμή ανά σκεύασμα. Μάλιστα θα υπήρχε και μεγαλύτερη άνοδος από 3,2% αλλά την εικόνα «διέσωσε» τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε πτώση στις μέσες τιμές και λόγω της υψηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη επηρέασε το συνολικό μέσο όρο. Βέβαια όπως φαίνεται και παρακάτω δε μιλάμε για μειώσεις που να γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα η μεταβολή των τιμών ανά θεραπευτική κατηγορία ήταν η εξής:

Πεπτική οδός και μεταβολισμός +7%
Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση +9%
Αντινεοπλασματικοί και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες +0,5%
Αντιπαρασιτικά φάρμακα, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά +4,6%
Αίμα και αιμοποιητικά όργανα +5,2%
Καρδιαγγειακό σύστημα -1%
Δερματολογικά φάρμακα +6,1%
Ουροποιητικό Σύστημα και Ορμόνες του φύλου +0,7%
Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων +1,9%
Νευρικό σύστημα +1,5%
Αναπνευστικό σύστημα +3,1%
Αισθητήρια όργανα +1,8%
Ορμονικά σκευάσματα, εξαιρουμένων των γεννητικών ορμονών -2,8%
Διάφορα -0,9%

Αγορά ΜΗΣΥΦΑ
Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα φαίνεται να αποτελούν και τη διέξοδο φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακείων προκειμένου να εξασφαλίζουν άμεση ρευστότητα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία μελέτης της Pharmacy Insights, το 2019 τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρουσίασαν μέση αύξηση τιμής της τάξης του 8,4%. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση του τζίρου της κατηγορίας από πλευράς αξίας παρά την οριακή άνοδο των ποσοτήτων. Πέρυσι τα διακινηθέντα τεμάχια αυξήθηκαν στα 68,7 εκατομμύρια έναντι 68,4 εκατομμύρια το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έξαρση των ιώσεων που σχετίζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες, μας οδηγεί στο να πάρουμε κάποιο από τα δεκάδες χάπια, σιρόπια, αποσυμφορητικά τα οποία και αποτελούν βασικά σκευάσματα ενός οικιακού φαρμακείου αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Τα σκευάσματα αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις τους το τελευταίο διάστημα ενώ το 2019 έκλεισαν με συνολικό τζίρο της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Τα δε σκευάσματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα φτάνουν στα 165 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Pharmacy Insights Hellas οι προηγούμενοι δύο μήνες, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2019, ήταν και από τους πλέον κερδοφόρους, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να κινείται ανοδικά κατά 15% και 10% αντίστοιχα.
Κορυφαίες κατηγορίες των σκευασμάτων αυτών αποτελούν τα φάρμακα για το αναπνευστικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα. Είναι οι κατηγορίες που καλύπτουν το 58% των συνολικών πωλήσεων το οποίο εκτιμάται όπως είπαμε στα 165 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για πωλήσεις οι οποίες φέρνουν άμεση ρευστότητα για τα φαρμακεία αλλά και τις προμηθεύτριες εταιρείες, αφού ο καταναλωτής τα αγοράζει από την τσέπη του οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται συνταγή γιατρού.
Ειδικότερα ο κλάδος για το αναπνευστικό σύστημα που αφορά κυρίως σε σκευάσματα ρινικά, δηλαδή τα κλασικά αποσυμφορητικά αλλά και χάπια για το κρυολόγημα πραγματοποίησε πέρυσι τζίρο της τάξης των 66,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 3,2%. Ιδιαίτερα ισχυρό από πλευράς πωλήσεων είναι γνωστό σκεύασμα και συγκεκριμένα παστίλιες για το λαιμό.

Η δεύτερη σημαντική κατηγορία είναι τα σκευάσματα για το μυοσκελετικό σύστημα με συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα περίπου 49 εκατ. ευρώ για το 2019 εμφανίζοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2018 της τάξης του 17,1%. Εδώ περιλαμβάνονται σκευάσματα τα οποία επίσης ανακουφίζουν και από τον πονοκέφαλο με πιο «ισχυρή» σε πωλήσεις της δραστική ουσία ιβουπροφαίνη.

Μεγάλες οι πωλήσεις σημειώθηκαν και για τα ΜΗΣΥΦΑ του νευρικού συστήματος όπου κατά βάση μιλάμε για αναλγητικά και αντιπυρετικά, τα οποία πραγματοποίησαν τζίρο 48,2 εκατ. ευρώ κινούμενα ανοδικά κατά 11,6. Εδώ τα σκευάσματα με παρακεταμόλη κυριαρχούν με το πολύ γνωστό επώνυμο χαπάκι να κυριαρχεί αποσπώντας σχεδόν το 50% του τζίρου.

Από τα παραπάνω, διαπιστώνεται λοιπόν ότι οι Έλληνες πολίτες ειδικά πέρυσι επιβαρύνθηκαν σημαντικά για την εξασφάλιση σκευασμάτων και πλέον μένει να δούμε αν το 2020 θα υπάρχει όντως ελάφρυνση. Μια προσδοκία που μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί.

ΜΗΣΥΦΑκαρδιαγγειακά νοσήματαφαρμακευτική αγοράτιμέςκρυολόγημα