Κατάπιε δόντια στη διάρκεια επέμβασης και το κατάλαβε μέρες μετά

Τα ξένα δόντια πρέπει να αφαιρούνται πριν από χειρουργικές επεμβάσεις, προειδοποιούν οι γιατροί, μετά την αποκάλυψη ότι ένας άνδρας κατάπιε τα δόντια του και το αντιλήφθηκε μέρες μετά.

Ο 72χρονος ηλεκτρολόγος υποβλήθηκε σε μια εγχείρηση, για την αφαίρεση ενός καλοήθους ογκιδίου στην περιοχή της κοιλιάς, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο James Paget στο Great Yarmouth.

Ωστόσο έξι ημέρες αργότερα επέστρεψε στα Επείγοντα, παραπονούμενος για αίμα στο στόμα του, για δυσκαταποσία και για πόνο, που τον εμπόδιζαν να φάει στερεά τροφή.

Οι γιατροί υπέθεσαν αρχικά ότι υπέφερε απλώς από τις συνέπειες της τοποθέτησης ενός σωλήνα στον λαιμό του κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και τον έστειλαν στο σπίτι του, δίνοντάς του στοματικό διάλυμα, αντιβιοτικά και στεροειδή.

Όμως, δύο μέρες αργότερα, επισκέφθηκε πάλι τα Επείγοντα, με επιδείνωση των συμπτωμάτων – δεν μπορούσε να καταπιεί κανένα από τα φάρμακα.

Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε ένα ημικυκλικό αντικείμενο πάνω από τις φωνητικές του χορδές, το οποίο του είχε προκαλέσει πρήξιμο και φουσκάλες εσωτερικά.

Τότε ο ασθενής αποκάλυψε ότι η τεχνητή οδοντοστοιχία του, που την αποτελούσε μια γέφυρα και τρία ξένα δόντια, είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της αρχικής παραμονής του στο Νοσοκομείο.

Το περιστατικό αναφέρει το BMJ Case Reports. Οι συγγραφείς του άρθρου δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τόνισαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Τεχνητή οδοντοστοιχία φορά ένα στα πέντε άτομα ηλικίας από 18 έως 74 ετών.

Το 2016, το Πανεπιστήμιο του Aberdeen πραγματοποίησε ανασκόπηση για το θέμα, ψάχνοντας 15 χρόνια πίσω και ανακάλυψε 83 αναφορές από 23 χώρες. Έξι από τις περιπτώσεις είχαν συμβεί στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης κατά τη διάρκεια χορήγησης γενικής αναισθησίας.

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο άνδρας είχε τραυματίσει εσωτερικά έναν ιστό, γύρω από το σημείο της φλύκταινας, που οι γιατροί καυτηρίασαν, για να αποφευχθεί περαιτέρω αιμορραγία. Ο ασθενής χρειάστηκε και μετάγγιση αίματος.

Εννέα ημέρες μετά, όμως, επέστρεψε στο Νοσοκομείο με περισσότερη αιμορραγία, που απαιτούσε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς του είχε σκιστεί μια αρτηρία.

Οι συγγραφείς του άρθρου λένε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν την ύπαρξη τυχόν τεχνητής οδοντοστοιχίας, τόσο πριν από ένα χειρουργείο, όσο και μετά, με όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

δόντιατεχνητή οδοντοστοιχία