Από τα φθηνότερα της Ευρώπης τα ελληνικά γενόσημα

Την υπονόμευση της πολυπόθητης διείσδυσης των γενοσήμων, «πετυχαίνει» τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της τιμολογιακής πολιτικής για το φάρμακο, καθώς τα στοιχεία από την τελευταία ανατιμολόγηση καταδεικνύουν ότι ενώ το φτηνό φάρμακο πληρώνει το μάρμαρο των μειώσεων, την ίδια στιγμή εξοβελίζεται από τη συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή, καταρρίπτεται και ο μύθος των ακριβών ελληνικών γενοσήμων, αφού σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, τα ελληνικά γενόσημα είναι έως και 60% φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα των ευρωπαϊκών χωρών όπου τα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς τους έχουν τις χαμηλότερες τιμές.

Ειδικότερα, με βάση την ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι από το 2009 έως το τέλος του 2016 τα γενόσημα έχουν υποστεί δραματική μέση μείωση τιμής η οποία φτάνει το 67%, όταν την ίδια στιγμή τα εν λόγω σκευάσματα δεν καταφέρνουν παρά να συμμετέχουν μόλις κατά 15% στη δαπάνη αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (με βάση τα στοιχεία του 2015).
Αξίζει δε να επισημανθεί, ότι σήμερα τα γενόσημα που ανήκουν στις θεραπευτικές κατηγορίες με την υψηλότερη συνταγογράφηση εμφανίζουν μείωση τιμής σε σχέση με την τιμή που είχε λάβει το αντίστοιχο πρωτότυπο φάρμακο όταν βρισκόταν ακόμη σε καθεστώς προστασίας, μεταξύ 70% και 85%! Παρά το γεγονός αυτό, τα μερίδια των γενοσήμων ελάχιστα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους. Όπως μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Διεύθυνση Φαρμάκου του οργανισμού και αφορούν σε ένα αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016, μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφείται είναι γενόσημο ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανάται για φάρμακο αφορά αποζημίωση γενοσήμου.

Επίσης τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ξεκάθαρα, ότι την κατάρρευση των τιμών των γενοσήμων την περίοδο 2009-2016, δεν την ακολούθησαν και οι άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των Δελτίων Τιμών από το Δεκέμβριο 2009 μέχρι και το πλέον πρόσφατο του Δεκεμβρίου 2016, ενώ επιτεύχθηκε μέση εξοικονόμηση κατά 67%στη δαπάνη για τα γενόσημα φάρμακα, για τα off patent η αντίστοιχη εξοικονόμηση ήταν 50%, τα on patent «εξασφάλισαν» μεσοσταθμική εξοικονόμηση 33% ενώ τα ΦΥΚ του Νόμου 3816 22%. Οι δύο τελευταίες αυτές κατηγορίες κρατούν και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά φαρμάκου με μερίδια 32% και 34% αντίστοιχα δηλαδή κατέχουν τα 2/3 της αγοράς από πλευράς αξίας σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintilesIMS.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων, είναι και το γεγονός ότι τα γενόσημα με δραστικές ουσίες που ανήκουν στις πιο «δημοφιλείς» θεραπευτικές κατηγορίες, έχουν τεράστια απόσταση τιμής σε σχέση με την τιμή που είχαν πριν από 6 χρόνια τα αντίστοιχα πρωτότυπα. Πιο συγκεκριμένα, γενόσημα με βάση τη δραστική ατορβαστατίνη που αφορούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, έλαβαν τιμή στο τελευταίο δελτίο 4,15 ευρώ η οποία είναι κατά 84% χαμηλότερη από την τιμή που είχε το αντίστοιχο πρωτότυπο το 2009. Αντίστοιχα, φάρμακα με βάση τη δραστική εσομεπραζόλη για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έλαβαν τιμή 5,24 ευρώ η οποία είναι χαμηλότερη κατά 83%. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι τιμές σε γενόσημα φάρμακα του νευρικού συστήματος με βάση τη δραστική μεμαντίνη τα οποία έλαβαν τιμή στα 8,82 ευρώ η οποία είναι χαμηλότερη κατά 81%.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι το τελευταίο δελτίο τιμών ήταν εκείνο το οποίο έδωσε το πλέον ισχυρό χτύπημα στις τιμές των γενοσήμων. Η ανάλυση των στοιχείων του δελτίου, με βάση το οποίο ήδη τιμολογούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, δείχνει δραματική μείωση στα γενόσημα έναντι τον Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του Νόμου 3816. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις γενοσήμων, αντίστοιχων των προαναφερθέντων, στα οποία επιβλήθηκαν ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις. Για παράδειγμα τα γενόσημα ατορβαστατίνης μειώθηκαν κατά 36% σε σχέση με το δελτίο τιμών του Ιουλίου ενώ κατά 37% μείωση παρουσίασαν τα γενόσημα της παντοπραζόλής.

Όμως το πλέον σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των τιμών, έχει να κάνει με την «εμμονική» αναφορά περί υψηλότατων τιμών γενοσήμων στην Ελλάδα. Βάση λοιπόν της μελέτης των στοιχείων αποδεικνύεται ότι γενόσημα τα οποία ανήκουν στις προαναφερθείσες θεραπευτικές κατηγορίες με δραστικές ουσίες που αποτελούν βασική θεραπείας χιλιάδων χρονίως ασθενών, έχουν πλέον τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης οι τελικές τιμές των γενοσήμων της ατορβαστατίνης των 40mg στην Ελλάδα μετά και την τελευταία ανατιμολόγηση καταλήγουν να έχουν τιμές έως και 62% χαμηλότερες έναντι των τιμών των γενοσήμων που κυκλοφορούν στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς δηλαδή του on patent σκευάσματος ατορβαστατίνης.
Αντίστοιχα και τα γενόσημα με βάση τη δραστική κλοπιδογρέλη των 75mg στην Ελλάδα, καταλήγουν να έχουν έως και 60% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα ανήκουν στην κατηγορία των αντιθρομβωτικών παραγόντων. Επίσης μια άλλη ευρέως διαδεδομένη δραστική είναι η σιμβαστατίνη για τη χοληστερίνη, με τα γενόσημα των 40mg στην Ελλάδα να καταλήγουν να έχουν πάρει έως και 42% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς .

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται τελικά ότι η τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου ακολουθεί μια στρεβλή διαδικασία η οποία αφενός δυναμιτίζει την ύπαρξη των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά, αφετέρου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη εξοικονόμηση που θέλει να ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Το χειρότερο δε, είναι ότι φτηνά φάρμακα θα εξαφανιστούν από τα ελληνικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να τα προμηθευτούν και να επιβαρυνθούν με το κόστος συμμετοχής από τα ακριβά σκευάσματα που θα τα υποκαταστήσουν.