Κατειλημμένες οι 7 στις 10 κλίνες για κορονοϊό-Αγωνία για την πορεία των κρουσμάτων

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε καθώς τα στοιχεία που θα αφορούν στην πανδημία κορονοϊού θα προσδιορίσουν και τις περαιτέρω κινήσεις της Κυβέρνησης. Το άνοιγμα των σχολείων αλλά και η επίπτωση από ην κινητικότητα των εορτών θα αποτυπωθεί στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους.

Το ΕΣΥ είναι ήδη έντονα επιβαρυμμένο με σχεδόν 7 στις 10 απλές κλίνες covid να είναι κατειλημμένες, όπως και 9 στις 10 κλίνες ΜΕΘ.

Χθες τα κρούσματα ήταν ανέλπιστα χαμηλότερα των αναμενόμενων καθώς, συνήθως κάθε Τρίτη τα κρούσματα φτάνουν σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα πριν μία εβδομάδα σημειώθηκε και το ρεκόρ των άνω των 50.000 νέων διαγνώσεων. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπήρξε η υποχρέωση για τη διενέργεια self test από 1,6 εκατομμύρια άτομα από τα οποία μάλιστα προέκυψαν και 15,5 χιλιάδες θετικοί, θεωρούνταν βέβαιο ότι οδεύαμε προς ένα νέο ρεκόρ.

Πιθανότατα τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα να αποτυπωθούν στη σημερινή και αυριανή επιδημιολογική έκθεση, με τα στοιχεία αυτά να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της επιδημίας και τις εκτιμήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ειδικοί.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την παράταση ή μη των μέτρων τα οποία ισχύουν για τον περιορισμό της Πανδημίας και τα οποία λήγουν στις 17/1. Όπως σημειώσαμε θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στην τάση καταγραφής νέων κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχουν επιφυλάξεις στις αποφάσεις.

Εκτιμήσεις Σαρηγιάννη

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει μερίδα επιστημόνων σχετικά με την πορεία της επδημίας καθώς υπάρχει μια ελπίδα να απομακρύνεται το σενάριο για κορύφωση της επιδημίας σε επίπεδα 60.000 κρουσμάτων.

«Τις τελευταίες πέντε μέρες έχουμε δει ότι υπάρχει μια χαρακτηριστική μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής όπου έχει πέσει περίπου από το 2,6 που ήταν πριν μια εβδομάδα στο 1,12 σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η οποία δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία κι αύριο θα μπορούσαμε να πέσουμε επισήμως σε ύφεση, δηλαδή κάτω από τη μονάδα» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε περάσει τα ανώτατα σημεία, με την έννοια ότι βλέπουμε να υπάρχει μια πτώση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων. Δηλαδή είμαστε τώρα περίπου στις 32.000 σαν μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας και ήμασταν προηγουμένως στις 35 με 36.000 κι άρα πέφτουμε».

Παράλληλα σημείωσε ότι «τώρα υπάρχει το ερώτημα του ανοίγματος των σχολείων καθώς περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα μεταφερθεί σε πραγματικά κρούσματα με βάση τα rapid test του ΕΟΔΥ -πόσο θα ενσωματωθούν τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εκπαιδευτικούς και τα παιδιά – και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική διασπορά».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι :«αυτό που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να πέφτει η διασπορά στην κύρια ηλικιακή ομάδα που αν θέλετε οδήγησε την αύξηση δηλαδή οι 18 με 39 ετών. Έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση στους 40 με 64 και μια ήπια αυξητική πορεία στους άνω των 65 το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί είναι πιο πολύ ευάλωτοι.»

ΜΕΘκρούσματακορονοϊόςΣαρηγιάννηςΕΟΔΥΕΣΥ