Κατειλημμένες οι 9 στις 10 ΜΕΘ για covid

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, με το ΕΣΥ να οδεύει προς πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης. Καθημερινά πλέον περισσότερα από 6000 κρούσματα καταγράφονται στη χώρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νοσηλείες. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έκλεισε με συνολικά 42.734 νέα κρούσματα, 357 νέους θανάτους και αύξηση στις διασωληνώσεις κατά 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που νοσηλεύονται λόγω covid ξεπερνούν τα 3100 και καταλαμβάνουν πάνω από τις μισές κλίνες που διαθέτουμε για κορονοϊού. Επίσης οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες κατά περίπου 90% δηλαδή οι 9 στις 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα ότι “Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό”.

Να επισημάνουμε δε ότι μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκε ο μέσος όρος ημερήσιων νοσηλειών κατά 23% στις 337.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ “Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (58.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (81.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 88 (18.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.351 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή +11.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς”.

Αντίστοιχα η σχετική επισήμανση πριν μία εβδομάδα ήταν: “Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς”.

Είναι ξεκάθαρο ότι κινούμαστε σε πολύ άσχημο δρόμο όσον αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείει αυστηρότερα μέτρα.

Τι λέει η επιστημονική κοινότητα

Εξάλλου δεν είναι ανύπαρκτες οι φωνές από το περιβάλλον της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που σημειώνουν ότι πολύ πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Ειδικότερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία.

«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».

Ο καθηγητής αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής rapid test σε εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, αναλόγως πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.

κορονοϊόςlockdownνοσοκομείαΕΣΥ