Καθηλωμένο στο 60% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών

Παρά τις ιδιαίτερες προσπάθειες τις οποίες καταβάλει η Κυβέρνηση για να αυξήσει τον εμβολιασμό των πολιτών  ώστε να αποτραπεί η επέκταση της επιδημίας κορονοϊού, η χώρα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλά. Το ποσοστό των πολιτών στη χώρα που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, μόλις που ξεπερνά το 60%.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, περισσότεροι από 6.600.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 68,7% του γενικού πληθυσμού και 79,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης περισσότεροι από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 64,7% επί του γενικού πληθυσμού και 74,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Εδώ αξίζει να αντιπαραθέσουμε τα στοιχεία που μας είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους πριν από 8 ημέρες και όπου αναφέρονταν ότι είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού, με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση να ήταν 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Αντίστοιχα είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 60% επί του γενικού πληθυσμού και 69,4% επί του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ήταν 64,2% επί του γενικού πληθυσμού και 73,9% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Φαίνονται κάποιες διαφορές στα ποσοστά που αφορούν σε στατιστικά λάθη, όμως η ουσία είναι η μη αύξηση των εμβολιασμών και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης.

Επέλαση επιδημίας

Με τον εμβολιασμό λοιπόν να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η επιδημία κορονοϊού διατηρεί την επιθετική της δυναμική. Πλέον ο μέσος όρος ημερήσιος νέων κρουσμάτων φτάνει τους 3400. Ο αριθμός αυτός θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 300 ημερήσιες νέες νοσηλείες λόγω covid καθημερινά το επόμενο διάστημα, με ένα σημαντικό ποσοστό να χρήζει διασωλήνωσης. Συνέπεια αυτού θα είναι και οι νέοι θάνατοι. Η λογική προτρέπει στην επιβολή μέτρων, όμως η Κυβέρνηση αρνείται.

Ο εμβολιασμός ως γνωστόν αποτρέπει τον υψηλό αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων αλλά φυσικά δεν εξασφαλίζει τη ραγδαία αποκλιμάκωση. Ειδικά σε ένα πληθυσμό που κατά 40% είναι ανεμβολίαστος. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται καμία τέτοια διάθεση.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, χθες 26/10 στα 14 νοσοκομεία της 3η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιλαμβάνονται και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν συνολικά 471 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 77 σε ΜΕΘ. Επίσης στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 496 ασθενείς εκ των οποίων 57 σε ΜΕΘ.

Διαπιστώνεται ότι ήδη το 40% των συνολικά νοσηλευόμενων ασθενών λόγω covid βρίσκονται σε 24 νοσοκομεία της Β. Ελλάδα όπως και αντίστοιχο ποσοστό διασωληνωμένων. Κι αυτό χωρίς να δούμε ακόμη την επίπτωση από τις συναθροίσεις λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό Αγίου Δημητρίου και 28ης Οκτωβρίου.

Παρόλ’ αυτά και γνωρίζοντας ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορεί να νοσήσουν και σε ένα ποσοστό να μεταδώσουν τον ιό, δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο. Η Κυβέρνηση επιδιώκει η κατάσταση να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, όσον αφορά στην πίεση των νοσοκομείων, ώστε αυτά να μην μετατραπούν εκ νέου σε δομές αποκλειστικής περίθαλψης covid περιστατικών. Όμως αυτό φαίνεται έως και αδύνατο.

Συνολικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν και ανοίγουν νέες ΜΕΘ covid, το 74% αυτών είναι κατειλημμένες όπως και το 40% των απλών κλινών. Πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν κατά πολύ χαμηλότερα.

 

κορονοϊόςνεα κρουσματαεμβόλιο κορονοϊού