«Καυτό» θέμα στην αλληλογραφία Θεσμών – Κυβέρνησης οι διαγνωστικές εξετάσεις

Τη δύσκολη εξίσωση να εξορθολογιστεί περαιτέρω το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να μην βασίζεται η εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού στα rebate και clawback, επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα η διαδικασία αυτή αποτελεί και μία από τις βασικές παραμέτρους στις συζητήσεις του Υπουργείου με τους Θεσμούς και εμπεριέχεται σε ένα από τα 9 «καυτά» σημεία για τα οποία υπήρξε τουλάχιστον μέχρι πρότινος, συνεχής ανταλλαγή αλληλογραφίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τα Τεχνικά Κλιμάκια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων το 2014 ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το σχετικό κόστος, εκτιμάται στα 540 εκατ. ευρώ για το 2015. Ο δε κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει έξοδα για διαγνωστικές εξετάσεις πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Μείωση του κόστους για τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από τις μειώσεις τιμών, οι οποίες επί της ουσίας και θα φέρουν αποτέλεσμα φέτος. Όμως το βασικό «αγκάθι» είναι και στο χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων. Έτσι με βάση τις προστάσεις του ΕΟΠΥΥ, ποσοτικοποιείται, όπως ζητά πάντα η πλευρά των θεσμών, το αποτέλεσμα παρεμβάσεων που θα αφορούν στον περιορισμό της συνταγογράφησης.

Μείωση των Δαπανών για Διαγνωστικές Εξετάσεις
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιέχει τα 9 βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων, για τη μείωση των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις, αναφέρονται επακριβώς τα εξής:

Ο ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται σειρά δράσεων για να εξορθολογήσει τις σχετικές δαπάνες μέσα στους επόμενους μήνες:
1η : Είναι σε εξέλιξη ειδική μελέτη με βάση τους κωδικούς ICD-10, προκειμένου να εντοπιστούν οι ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν τους περισσότερους κωδικούς. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν τα πραγματικά αναγκαία διαγνωστικά τεστ για συγκεκριμένες ασθένειες για τους 20 περισσότερο εύχρηστους ICD-10 κωδικούς. Στη συνέχεια θα τεθεί όριο (threshold) για τον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που θα επιτρέπονται ανά εξάμηνο, ανά κωδικό. Προβλέπεται μείωση της συγκεκριμένης δαπάνης περίπου 10-12%.
2η : Οι πιο ακριβές εξετάσεις (πχ μαγνητική) στο επόμενο εξάμηνο θα γίνονταν με άμεσο μηχανισμό ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ με προβλεπόμενη μείωση δαπάνης 1-2%.
3η : Η εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική ή νοσοκομείο θα μπλοκάρει το ΑΜΚΑ και τη δυνατότητα συνταγογράφησης με προβλεπόμενη μείωση δαπάνης 2-3%.
4η : Ομαδοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων με κλιμακωτή αποζημίωση, με προβλεπόμενη μείωση δαπάνης 1-2%.
5η : Όριο ως δυο επισκέψεων σε γιατρό ίδιας ειδικότητας στο διάστημα ενός μήνα, με προβλεπόμενη μείωση δαπάνης 1-2%
6η : Όριο έως δύο επισκέψεων σε γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας στο διάστημα μιας μέρας, με προβλεπόμενη μείωση δαπάνης 1-2%.
7η : Αλλαγές για έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των ιατρικών δελτίων και των στιγμιογραφήσεων, με χρήση ΚΕΝ. Θα επιβλέπεται έλεγχος από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε γιατρούς που ξεπερνούν το 20% του μέσου ορίου συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί τουλάχιστον σε ένα κωδικό ICD-10 και επιτεύχθηκε σχετική μείωση της δαπάνης κατά 15%.

Επίσης σχετικά με τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι ήδη από τη Δευτέρα 07/03/2016 εφαρμόζονται τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης και εκτέλεσης ανά κατηγορία Εργαστηριακών Εξετάσεων, σε συνάρτηση με την ειδικότητα του γιατρού που παραπέμπει, όπως ορίζονται στο Φ.Ε.Κ. 2243/B’/18-08-2014 όπως τροποποιήθηκε με το Φ.Ε.Κ.35/ Β’/ 14-01-2015, προς ενημέρωση σας.

Διαγνωστικά κέντρα
Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Σπανό, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τα μέτρα που μεθοδεύονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήδη αναμένεται μία σημαντική μείωση της τάξης των 120 εκατ. ευρώ μέσα από την εφαρμογή των νέων μειωμένων τιμών, καθώς η μέση μείωση των εξετάσεων, υπολογίζεται στο 24%, αν και σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φτάνει έως και το 58%. Το ποσό αυτό βέβαια θα επιτευχθεί εφόσον και το κόστος για τις διαγνωστικές διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι μειώθηκε το 2015.

Από κει και πέρα με τα μέτρα των rebate και clawback θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, αλλιώς με τους επιδιωκόμενους «κόφτες» κυρίως στη συνταγογράφηση εξετάσεων μπορεί να κατέλθει χαμηλότερα χωρίς την εφαρμογή των μέτρων αυτών, σε μεγάλη κλίμακα.

Ο κ. Σπανός σημειώνει ότι οι κόφτες αυτοί είχαν προταθεί από τα διαγνωστικά, εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς όμως οι προτάσεις αυτές να υιοθετηθούν. Σήμερα οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών προτείνουν επίσης και άλλες παραμέτρους, όπως πχ να μην επιτρέπεται στο ίδιο παραπεμπτικό να γράφονται για τον ίδιο ασθενή 5-6 μαγνητικές τομογραφίες.

Μάλιστα και στην επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ ιδιωτικών διαγνωστικών και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, διατυπώθηκε η συγκεκριμένη πρόταση και διαπιστώθηκε η ευελιξία που έχει το σύστημα για να εφαρμοστεί. Ο κ. Σπανός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εξετάσεις όπως οι αξονικές, οι έγχρωμοι υπέρηχοι και τα τρίπλεξ καρδιάς, που κοστίζουν από 40 ευρώ έως και 180 ευρώ η μία, και όπου φαίνεται να συνταγογραφούνται αρκετά από τους γιατρούς για τον ίδιο ασθενή, μπορούν να μειωθούν.

Συμπληρώνει δε πως αν μπουν διαγνωστικά πρωτόκολλα τότε το πρόβλημα λύνεται. Θα είναι οργανωμένος ο οργανισμός και θα αποζημιώνει τις εξετάσεις που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως.