Κλείνουν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, εκκλησίες, αθλητικά κέντρα

Στη λήψη πιο αυστηρών προληπτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο εστιατορίων, καφέ, μπαρ, εμπορικών κέντρων, κέντρων αισθητικής ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται δραματικά τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, για δύο λόγους : Γιατί υπάρχει ραγδαία αύξηση διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, αλλά και διότι τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, δεν τηρούνται. “Δίνουμε μία μάχη και οφείλουμε να έχουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Έχουμε την ανθρωπιά να το καταφέρουμε” σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αφού επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο,  τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πλέον 190 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 36 υπό διερεύνηση. Ειδικότερα, τα 11 κρούσματα δεν έχουν σαφή σύνδεση με κρούσματα με ιστορικό, είναι δηλαδή “ορφανά”, 9 εκ των οποίων τα 9 βρίσκονται  στην περιοχή της Αττικής. 5 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πάνω 1000 εργαστηριακοί έλεγχοι. Τέλος, 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, θα παραμείνουν ανοικτά τα σουπέρ μάρκετ και γενικότερα το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα αυτό που ασχολείται με τα τρόφιμα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα και τα φαρμακεία. Επίσης, ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει ειδικά για δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα κλείνουν:

  • Εμπορικά κέντρα.
  • Καφέ- μπαρ-καφετέριες
  • Εκκλησίες
  • Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Κέντρα αισθητικής

Παραμένουν ανοιχτά

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Τράπεζες
  • Καταστήματα λιανικής
  • Ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
  • Ντελίβερι – καταστήματα με take away
  • Ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας

Αργά το μεσημέρι, εξάλλου,  ανακοινώθηκε ότι στο εμπορικό κέντρο  Golden Hall βρέθηκε φορέας του κοροναϊού και μόλις έγινε γνωστό δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το εμπορικό κέντρο. Αναμένονται αποφάσεις και για τα άλλα εμπορικά της ίδιας εταιρίας.

Επίσης, και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπαίνει και αυτό με τη σειρά του στη μακρά λίστα των πολιτιστικών φορέων που αναστέλλουν τις εκδηλώσεις τους, λόγω κορονοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του αναστέλλει όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις του από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την αναστολή της λειτουργίας των δράσεών του που συνδέονται με επισκέψεις κοινού λόγω του κορονοϊού ανακοίνωσε και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Αναλυτικότερα, το Ίδρυμα Ευγενίδου, αναστέλλει την λειτουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, της Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας και του εργαστηρίου Utech Lab.

Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μέχρι τις 30 Μαρτίου

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα κλείνουν μέχρι τις 30 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Πολιτισμού.

Παρότι την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ότι τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών, η απόφαση άλλαξε, με το υπουργείο να επικαλείται τις ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης.

Η απόφαση για το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μέχρι 30 Μαρτίου ελήφθη κατόπιν απόφασης της υπουργού Λίνας Μενδώνη

Η σημερινή αλλά και η χθεσινή απόφαση για το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  με το κλείσιμο από σήμερα, κινηματογράφων, θεάτρων,  κέντρων διασκέδασης αλλά και των δικαστηρίων είναι ενδεικτική της δραματικής προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας στις αυξημένες ανάγκες που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι πλέον συναντώνται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρακολουθούν κατά πόδας την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και την υλοποίηση, βήμα προς βήμα, όλων των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί.

2.313 κρούσματα και 196 θάνατοι στην Ιταλία  – Ανησυχία και στην  Ισπανία

Κάθε μέρα και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Ιταλία αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα όλη τη χώρα, είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουν.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.313 νέα κρούσματα και 196 νέοι θάνατοι, σπάζοντας έτσι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και 12.426 και των θανάτων σε 827.

Ανησυχία όμως προκαλεί και η κατάσταση στην Ισπανία όπου διπλασιάστηκαν τα θύματα μέσα σε μια ημέρα, από 47 την Τετάρτη στα 84 την Πέμπτη. Μέσα σε λίγα 24ωρα ιοι αρχές της χώρας έχουν αναφέρει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που πλέον ανέρχονται σε 2.227 (η εξέλιξη στους πίνακες που ακολουθούν). Μόνο την Τετάρτη αναφέρθηκαν 582 νέα κρούσματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη. Συναγερμός σε Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια  

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κήρυξε χθες την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 95 στην πόλη.

Καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού, ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε χθες σαρωτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τα ταξίδια από 26 ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να λάβει μέτρα απέναντι στην εξάπλωση του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει το μέτρο της απαγόρευσης μαζικών συναθροίσεων ενώ η Walt Disney ανακοίνωσε ότι κλείνει τα θεματικά πάρκα της Disneyland και της California Adventure στην Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις 250 ανθρώπων και άνω ως τα τέλη του Μαρτίου. Οι υγειονομικοί ειδικοί στην πολιτεία συνέστησαν ότι οι μικρότερες εκδηλώσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι διοργανωτές εφαρμόζουν μέτρα για την απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

ΠΟΥ: Διπλασιάστε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε χθες όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  ιδέα πως οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη”.

″Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί”, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά ”δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία” ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΜέτραΚοροναϊόςκρούσματαΕλλάδα