Νέους κλειστούς προϋπολογισμούς 98,6 εκατ. ευρώ οριοθέτησε ο ΕΟΠΥΥ για το 2022

Τρεις νέους κλειστούς προϋπολογισμούς συνολικού ύψους 98,6 εκατ. ευρώ θέσπισε ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αφορούν σημαντικές κατηγορίες ΦΥΚ με υψηλό κόστος για τον οργανισμό. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, ο οργανισμός προχώρησε μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 5 μήνες, στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών, που αφορούν:

α) στα από του στόματος φάρμακα για το «μεταστατικό μελάνωμα»,

β) στα φάρμακα «ψωρίασης κατά πλάκας» και

γ) στα φάρμακα «αναστολείς ιντερλευκίνης»

Τα φάρμακα αυτά διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά με τους αντίστοιχους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς, με το κλείσιμο των τριών αυτών προϋπολογισμών ο οργανισμός «γλιτώνει» τη διαδικασία να ζητά clawback αφού επί της ουσίας το rebate και clawback το οποίο θα έδιναν οι εταιρείες ήδη ενσωματώθηκε στις τιμές. Μάλιστα εκτιμάται πως μόνο μέσω αυτών των κατηγοριών, το clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2022 πετυχαίνει σε ένα σημαντικό ποσοστό το στόχο της μείωσης τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το clawback του 2020 που αποτελεί έτος βάσης.

Οι προϋπολογισμοί

Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε προϋπολογισμό για 18 μήνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Ειδικότερα:

  1. Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού κατόπιν ολοκλήρωσης διαπραγμάτευσης τιμής για τα προϊόντα κατηγορίας «ΜΕΛΑΝΩΜΑ-τα από του στόματος φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα σε ασθενείς που φέρουν την BRAF V600 μετάλλαξη».

Για το διάστημα 1.7.2021-31.12.2021, το σχετικό ποσό είναι  1.990.000 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τις ποσότητες που διατέθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα φάρμακα δαμπραφενίμπη, τραμετινίμπη, βεμουραφενίμπη και κομπιμετινίμπη.

Για το δε 2022 ο προϋπολογισμός είναι 16.000.000 ευρώ  αποκλειστικά και μόνο για τις ποσότητες που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα ίδια φάρμακα συν άλλα 2 ακόμη την ενκοραφενίμπη και την μπινιμετινίμπη. Να επισημάνουμε ότι τα φάρμακα αφορούν 3 εταιρείες οι οποίες τα διαθέτουν σε διπλό συνδυασμό.

  1. Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού κατόπιν ολοκλήρωσης διαπραγμάτευσης τιμής για τα προϊόντα κατηγορίας «ΦΑΡΜΑΚΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ».

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ποσό φτάνει τα  5.400.000 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τις ποσότητες που διατέθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο απρεμιλάστη και για το σύνολο του  2022 ο κλειστός προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 11.600.000 ευρώ.

  1. Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού κατόπιν ολοκλήρωσης διαπραγμάτευσης τιμής για τα προϊόντα κατηγορίας «ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΙΝΤΕΡΛΕΥΚΙΝΗΣ» (κανακινουμάμπη, τοσιλιζουμάμπη, σεκουκινουμάμπη και ουστεκινουμάμπη».

Για το διάστημα 1-7-2021 έως 31-12-2021), το ύψος του προϋπολογισμού προσδιορίζεται ως εξής στα 13.800.000 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τις ποσότητες που διατέθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα φάρμακα σεκουκινουμάμπη και ουστεκινουμάμπη

Για το σύνολο του 2022 το ποσό φτάνει στα 71.000.000 ευρώ και για τα 4 σκευάσματα.

ΕΟΠΥΥκλειστοί προϋπολογισμοίμελάνωμαψωρίαση κατά πλάκας