Κλωνοποίησαν γενετικά τροποποιημένες μαϊμούδες για έρευνα στις ψυχικές διαταραχές

Ως κλώνοι, όλες οι μαϊμούδες έχουν το ίδιο τροποποιημένο DNA κι έχουν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και σχιζοφρένειας.

Μάλιστα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική, με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του Zhong Zhong και του Hua Hua, των δύο πρώτων κλωνοποιημένων πιθήκων, πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό National Science Review, είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται πολλαπλοί κλώνοι μιας μεταλλαγμένης μαϊμούς, με στόχο τη βιοϊατρική έρευνα.

Με τη δημιουργία αυτών των πειραματόζωων οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη ελπίζουν να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για ασθένειες, που κυμαίνονται από εγκεφαλικές διαταραχές μέχρι καρκίνους. Στην περίπτωση αυτή ασχολούνται με το γονίδιο, που είναι υπεύθυνο για το BMAL1, μια ουσία που επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος (βιολογικό ρολόι).

«Η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε πολλές ανθρώπινες παθήσεις, όπως οι διαταραχές ύπνου, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο ερευνητής Dr Hung-Chun Chang.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι χάρη στη δημιουργία κλωνοποιημένων πειραματόζωων θα μειωθεί μελλοντικά ο αριθμός των μεγάλων ζώων, όπως οι μακάκοι, που σήμερα χρησιμοποιούνται για βιοϊατρικές έρευνες σε όλο τον κόσμο.

Πάντως παρά το γεγονός ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας χαρακτηρίζει το επίτευγμα εντυπωσιακό, προειδοποιεί για τα ηθικά ζητήματα, που εγείρονται. Βέβαια ο διευθυντής του Κινεζικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης καθηγητής Mu-ming Poo διαβεβαίωσε ότι η έρευνα εποπτεύεται από επιτροπή βιοηθικής και ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τις διεθνείς βιοηθικές προδιαγραφές για την έρευνα σε ζώα.