Κωδικός Long – Covid στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Πώς ορίζεται το σύνδρομο

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση εντάχθηκε μια νέα νόσος, το σύνδρομο long – covid, λαμβάνοντας κωδικό. Μετά από δύο χρόνια συστηματικών προσπαθειών να αναγνωριστεί το long-covid ως ασθένεια που χρήζει προσοχής και συστηματικής φροντίδας στη χώρα μας, αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Η Ελληνική Ένωση ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19 είναι μια ένωση ασθενών που δημιουργήθηκε από την παιδίατρο στη Θεσσαλονίκη, Ελένη Ιασωνίδου, και άλλους ανθρώπους που βίωσαν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νόσηση με τον κορονοϊό, ακόμη και εάν πέρασαν τη λοίμωξη ήπια και όχι βαριά. Σύμφωνα με όσα έγραψε η κυρία Ιασωνίδου στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ έχει ενταχθεί νέα νόσος, με τον κωδικό U09, που περιγράφεται ως “κατάσταση μετά – covid”.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης από Covid-19 ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες στη χώρα μας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Ο ακριβής αριθμός ασθενών long-covid στην Ελλάδα δεν έχει υπολογιστεί, ωστόσο αναφέρεται συχνά ως μια “κρυφή πανδημία”. Τον πρώτο καιρό δε της πανδημίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο και για τους ίδιους τους γιατρούς να αντιληφθούν τη συμπτωματολογία αλλά και τη δυναμική της κατάστασης αυτής. Πλέον, σε διεθνές επίπεδο έχει γίνει έρευνα, υπάρχουν κατευθυντήριες και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης του .. αποτυπώματος του κορονοϊού.

Τι είναι το long-covid

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, post covid ορίζεται ως η παρουσία συμπτωμάτων σε άτομα με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με SARS COV-2 συνήθως μέσα σε τρεις μήνες από την λοίμωξη και διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση, το λαχάνιασμα και οι γνωστικές δυσλειτουργίες (ομίχλη μυαλού, μνήμη, προσοχή ), αλλά και πολλά αλλά με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή. Τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν σαν συνέχεια της αρχικής λοίμωξης ή να είναι εντελώς νέα και διαφορετικά. Τα συμπτώματα εμφανίζουν περιοδικότητα και έρχονται με εξάρσεις και υφέσεις.

Ο όρος “σύνδρομο Long COVID” περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2:
1.Οξεία Covid-19(AcuteCOVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες.
2.Συνεχιζόμενη συμπτωματική Covid-19 (OngoingsymptomaticCOVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες.
3.Μετά-Covid-19 σύνδρομο (PostCOVID-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Το long – covid μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο και να φέρνει τους ασθενείς μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις για την υγεία τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 536 άτομα και δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society of Medicine, περισσότεροι από του μισούς ασθενείς που πάσχουν από long Covid, έρχονται αντιμέτωποι με βλάβη στα ζωτικά τους όργανα.
Ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια νόσησης τους αναφέρουν σοβαρά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, νοητική δυσλειτουργία κ.α. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των ασθενών με long covid εμφάνισε πρόβλημα σε κάποιο ζωτικό όργανό του, ενώ το 29% παρουσίασε πρόβλημα σε περισσότερα όργανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 13% όσων συμμετείχαν στη μελέτη νοσηλεύτηκε όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με Covid.

ηλεκτρονική συνταγογράφησηΗΔΙΚΑχρόνιο σύνδρομο covidCovid19long-COVID