Κοιμάστε με την τηλεόραση ή τα φώτα ανοικτά; Μάθετε τι μπορείτε να πάθετε

Κάποιες φορές η κούραση είναι τόσο μεγάλη, που μας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση ή με τα φώτα αναμμένα. Άρθρο του περιοδικού JAMA Internal Medicine εξηγεί τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνήθεια.

Η αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, που συνηθίζουν να κοιμούνται έτσι, κινδυνεύουν από υπερβαρότητα και από παχυσαρκία.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στις ΗΠΑ ακολούθησαν 43.722 γυναίκες ηλικίας από 35 έως 74 ετών, για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

Η ομάδα παρείχε πληροφορίες σχετικά με το βάρος τους, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και οποιαδήποτε έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας – η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε σύγκριση με εκείνες, που δεν εκτέθηκαν σε τεχνητό φως, οι γυναίκες που κοιμούνταν με ένα φως ή με την τηλεόραση ανοικτή στο ίδιο δωμάτιο, ήταν 17% πιθανότερο να πάρουν 5 κιλά ή περισσότερα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ήταν επίσης 22% πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρες και 33% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες.

“Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα κατά τον ύπνο μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την αύξηση του σωματικού βάρους και για την ανάπτυξη υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εξάλλου η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τον ύπνο μπορεί να αντανακλά ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως καθιστική ζωή και κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα.

 

 

παχυσαρκίατεχνητό φως τη νύχταύπνος μπροστά στην τηλεόραση