Kοινό φάρμακο για τον διαβήτη αποτρέπει την ανάπτυξη μακράς διάρκειας COVID (μελέτη)

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη, αποτρέπει την ανάπτυξη μακράς διάρκειας COVID.

Η μελέτη, που ονομάζεται COVID-OUT, διερεύνησε εάν η πρώιμη θεραπεία του COVID-19 με μετφορμίνη, ιβερμεκτίνη ή φλουβοξαμίνη θα μπορούσε να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19. Το μακροχρόνιο COVID είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει έως και το 10% των ατόμων που είχαν COVID-19.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά επειδή η μακροχρόνια COVID μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε η Carolyn Bramante, MD, κύρια ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή U of M. «Η μετφορμίνη είναι ένα φθηνό, ασφαλές και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο και η χρήση της ως προληπτικό μέτρο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Αυτή ήταν μια μεγάλη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν εθελοντές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη διαπίστωσε:

  • Όσοι έλαβαν μετφορμίνη είχαν περισσότερο από 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID σε σχέση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο με την ίδια εμφάνιση.
  • Για τους συμμετέχοντες που ξεκίνησαν μετφορμίνη λιγότερο από τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους COVID, η μετφορμίνη μείωσε τον κίνδυνο μακράς διάρκειας COVID κατά 63%.
  • Το αποτέλεσμα ήταν συνεπές σε διαφορετικούς δημογραφικούς πληθυσμούς εθελοντών που συμμετείχαν και σε πολλαπλές παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Omicron.
  • Η ιβερμεκτίνη και η φλουβοξαμίνη δεν απέτρεψαν τον μακροχρόνιο COVID.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν είτε μετφορμίνη είτε εικονικό φάρμακο και ένα επιπλέον υποσύνολο έλαβε ιβερμεκτίνη, φλουβοξαμίνη ή τα εικονικά τους φάρμακα. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 30 και 85 ετών που χαρακτηρίστηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πάνω από 1.100 από τους συμμετέχοντες ανέφεραν τα συμπτώματά τους για έως και 10 μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση COVID-19.

“Αυτό το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα από μια τυχαιοποιημένη δοκιμή είναι απόδειξη υψηλής ποιότητας ότι η μετφορμίνη αποτρέπει τη βλάβη από τον ιό SARS-CoV-2”, δήλωσε ο Δρ Bramante, ο οποίος είναι επίσης παθολόγος και παιδίατρος στο M Health Fairview. “Ενώ το ήμισυ της δοκιμής μας είχε εμβολιαστεί, κανένας δεν είχε μολυνθεί προηγουμένως με τον ιό COVID-19. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να δείξει εάν είναι επίσης αποτελεσματικό σε άτομα με προηγούμενη μόλυνση ή σε ενήλικες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.”

Η ικανότητα της μετφορμίνης να σταματήσει τον ιό είχε προβλεφθεί από έναν προσομοιωτή που αναπτύχθηκε από τη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής U of M Medical School και College of Science and Engineering. Το μοντέλο ήταν εξαιρετικά ακριβές μέχρι σήμερα, προβλέποντας με επιτυχία, μεταξύ άλλων, την αποτυχία της υδροξυχλωροκίνης και την επιτυχία της ρεμδεσιβίρης πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δοκιμάζουν αυτές τις θεραπείες.

 

front-storieslong-COVID