Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών

Πανευρωπαϊκή Πρωτοπορία στην Ρομποτική Χειρουργική

 

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών από την  MD, PhD, FRCS, Χειρουργό, Εξειδικευμένη στη Ρομποτική & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Κατωτέρου Πεπτικού, Θάλεια Πετροπούλου και την ομάδα της, Ρομποτική Κολεκτομή δια φυσικών οπών (Ρομποτική ΝΟΤΕS), δηλαδή χωρίς τομή στην κοιλιά. Η ασθενής, ανένηψε ομαλά και κινητοποιήθηκε μόλις 2 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα σε πολύ καλή κλινική κατάσταση.

Η τεχνική αυτή αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση η οποία μέχρι σήμερα, λόγω της εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας της, πραγματοποιούταν μόνο σε λίγα κέντρα υψηλής εξειδίκευσης των ΗΠΑ και της Κορέας, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Πρόκειται, ουσιαστικά για αφαίρεση τμήματος ή όλου του εντέρου, δια των φυσικών οπών του σώματος, χωρίς τη δημιουργία κοιλιακής τομής. Ενώ στη Ρομποτική Κολεκτομή, που ήταν μέχρι πρότινος η πιο εξελιγμένη μέθοδος Κολεκτομής, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσω 4 οπών λίγων χιλιοστών και μιας τομής 6-7 εκ. για έξοδο του παρασκευάσματος και δημιουργία της αναστόμωσης, στην Κολεκτομή ΝΟΤΕS, δεν γίνεται καθόλου τομή στην κοιλιά. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι άκρως εντυπωσιακά, καθώς, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, η νοσηλεία ελάχιστη, οι μετεγχειρητικές κήλες εξαφανίζονται και η πιθανότητα για λοιμώξεις τραύματος είναι μηδενικές, αφού δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα.

Η ρομποτική NOTES μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παθήσεις του παχέος εντέρου ή/και του ορθού που χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο χειρουργείο είναι πρωτοποριακή, καθώς πραγματοποιήθηκαν παραλλαγές των τεχνικών που ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, και αναμένεται σύντομα η δημοσίευσή της, σε έγκριτο χειρουργικό περιοδικό, ώστε να κατοχυρωθεί η πατέντα στους χειρουργούς της.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, δήλωσε: «Στην Ευρωκλινική έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές. Σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε δυναμικά με γνώμονα την ποιότητα και την πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η  MD, PhD, FRCS, Χειρουργός, Υπεύθυνη του Κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής Κατωτέρου Πεπτικού, Θάλεια Πετροπούλου, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην εποχή της υψηλής εξειδίκευσης και της ύπαρξης προηγμένης τεχνολογίας, που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε επεμβάσεις, που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδύνατες. Με τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών βελτιώνεται και αναβαθμίζεται και η ποιότητα ζωής των ασθενών μας, που είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος».

  

Ευρωκλινική Αθηνώνρομποτική χειρουργικήΌμιλος ΕυρωκλινικήςΚολεκτομήΚολεκτομή χωρίς τομή