Κομφούζιο με τα self test – Κερδισμένοι οι φαρμακοποιοί

Δεκάδες εκατομμύρια σε επιπλέον τζίρο, αναμένεται να εξασφαλίσουν τα self test για τα ελληνικά φαρμακεία, καθώς η χρήση αφενός είναι υποχρεωτική για επαγγελματίες σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους, αφετέρου ολοένα και περισσότεροι πολίτες εξοικειώνονται με τη διαδικασία. Όπως είναι γνωστό τα self test ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωτικά σε μαθητές λυκείων και εκπαιδευτικούς. Από τη Μεγάλη Δευτέρα  όμως είναι επίσης υποχρεωτικά και σε μία μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των εργαζομένων σε εστίαση λιανεμπόριο κ.α.

Η μεγάλη ζήτηση για self test αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις των φαρμακείων με ένα είδος που δεν πωλούσαν στο παρελθόν. Να αναφέρουμε δε ότι τα self test που δίνονται δωρεάν αρχίζουν πλέον να εκλείπουν, ενώ σύμφωνα και με τον Υπουργό ΄Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη τα μισά self test που θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και εστίαση θα πρέπει να τα πληρώνει ο εργοδότης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει υπάρξει μια επιπλοκή στη εξασφάλιση δωρεάν self test από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι γνωστό πως ακυρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self test και η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση φέρεται να στρέφεται σε απευθείας ανάθεση αγοράς για να διασφαλίσει άμεσα επαρκείς ποσότητες, ενόψει και του ανοίγματος εστίασης και τουρισμού.

Η ματαίωση του δεύτερου διαγωνισμού για τη “σύναψη σύμβασης για την επείγουσα προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self- testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης)”, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυνατότητα της χώρας μας να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες των εν λόγω τεστ ενόψει του ανοίγματος της εστίασης και τουρισμού.

Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που έχει προκύψει από ενστάσεις και προσφυγές.

Να τονίσουμε ότι από 19 Απριλίου η χρήση των self-tests διάγνωσης για Covid-19 επεκτείνεται, εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικού, σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο δεύτερο διαγωνισμό οι εταιρείες που προκρίθηκαν με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, ήταν εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες που θα προμήθευαν τη χώρα με το τεστ της κινεζικής JoysBio.

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε κατακυρωθεί σε 5 εταιρείες, που διέθεταν 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Η Roche Diagnostics, που διέθετε το δικό της τεστ και άλλες τέσσερις εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες, που διαθέτουν το κινεζικό τεστ.

Συνολικά θα διέθεταν 9,4 self test, ωστόσο μετά την κήρυξη έκπτωσης μιας εκ των εισαγωγικών εταιρειών, της Swiss Med, οι ποσότητες μειώθηκαν κατά 3 εκατ. τμχ με αποτέλεσμα στη χώρα να διατεθούν, βάσει του πρώτου διαγωνισμού, 6,4 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ. Συνολικά, για τον πρώτο διαγωνισμό είχαν καταθέσει φακέλους 30 εταιρείες, ενώ πληροφορίες πως για τον 2ο τουλάχιστον 53.

φαρμακείαsars-cov-2self tests