Κονδύλια και προσλήψεις για εντατικούς ελέγχους για κορονοϊό

Τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για κορονοϊό μεθοδεύει το Υπουργείο Υγείας, ενισχύοντας αφενός τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και προσλαμβάνοντας 1100 άτομα για τον ΕΟΔΥ. Όπως έγινε γνωστό χθες, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα στελεχωθούν με τα άτομα αυτά 500 Κινητές Ομάδες Υγείας. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.

Την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκαν δύο νέοι λογαριασμοί, «Αμοιβές παρακλινικών εξετάσεων για εξόφληση οφειλών (Covid-19)» και Δαπάνη για ιδιωτικές κλινικές για εξόφληση οφειλών (Covid-19) με 15 εκατ. ευρώ έκαστος. Οι εν λόγω πάροχοι θα αναλάβουν επίσης να ελέγχουν δείγματα του πληθυσμού καθώς τα 7 εργαστήρια αναφοράς δεν θα επαρκούν όσο θα εντείνονται οι έλεγχοι.

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τα δείγματα που θα λαμβάνονται από τα νοσοκομεία, οι κινητές ομάδες όταν θα φτάσουν στο σημείο της πλήρους ανάπτυξής τους θα μπορούν να συλλέγουν έως και 10.000 δείγματα ημερησίως. Είναι λογικό να απαιτείται ισχυρό δυναμικό αντιδραστηρίων για τους ελέγχους. Ακόμη και όταν θα περάσουμε στην επόμενη φάση των ελέγχων, δηλαδή τον έλεγχο των αντισωμάτων που είναι πιο σύντομος και βέβαια απαιτείται αρκετός καιρός για να φτάσουμε εκεί, και πάλι χρειάζεται αυξημένο δυναμικό εργαστηρίων.

Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ήδη έχει συζητηθεί στην ειδική υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας το θέμα των τεστ και θα εξετάσει και τη μεγάλη χρήση η οποία όλο και περισσότερο αναπτύσσεται για αντισώματα για τον ιό.
Θα πρέπει όπως είπε να ελεγχθεί η αξιοπιστία αυτών των μεθόδων από την επιστημονική κοινότητα, πριν περάσουν στη μαζική χρήση από τον πληθυσμό. Και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά.

«Σίγουρα θα έχουν χρήση στην επόμενη φάση της επιδημίας και για λόγους επιδημιολογικής επιτήρησης και αντικατοπτρισμού, του τι συμβαίνει στην κοινότητα, παράλληλα με τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Άλλος ο μοριακός διαγνωστικός που κάνουμε αυτή τη στιγμή και θεωρείται ο πιο αξιόπιστος και άλλος ο έλεγχος της ανοσίας και των αντισωμάτων. Και θα μπορεί να χρησιμεύσει σταδιακά και σε μέτρα αποφόρτισης του περιορισμού».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσει ο κόσμος γιατί έχω την αίσθηση ότι κάποιοι μιλούν πάρα πολύ για τα τεστ αντισωμάτων χωρίς να κατανοούν τι ακριβώς σημαίνει αντίσωμα και τι σημαίνει μοριακός διαγνωστικός έλεγχος, είναι διαφορετικά πράγματα. Όμως θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο στην επόμενη φάση της επιδημίας στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι όποιος συμπολίτης μας χρειάζεται να κάνει το τεστ ή το έχει κάνει μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει χωρίς κόστος. Καλύπτονται τα πάντα σε ότι αφορά τον κορονοϊό από την ελληνική πολιτεία στις δημόσιες δομές της χώρας.

Επίσης, εφόσον χρειαστεί κάποιος να κάνει το τεστ μπορεί σε συγκεκριμένα σημεία στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσοκομεία αναφοράς και σε διάφορα άλλα σημεία όπως για παράδειγμα τα κέντρα υγείας που είναι κέντρα υγείας αναφοράς για τον κορονοϊό.

Σημείωσε ακόμη ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή των τεστ και στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν, όπως είναι η πιστοποίηση των εργαστηρίων αυτών και είναι κάτι το οποίο είναι στο σχεδιασμό μας» ανέφερε o κ. Κοντοζαμάνης.

Σωτήρης ΤσιόδραςΕΟΠΥΥΕΟΔΥιδιωτικές κλινικέςΔιαγνωστικά ΚέντραΒασίλης Κοντοζαμάνηςδιαγνωστικά τεστπροϋπολογισμόςκορονοϊός