Κοροναϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Η σχεδόν καθολική πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες στην τήρηση των αυξημένων περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, η οποία, πάντως, θα γίνει πολύ μελετημένα και πάντα υπό την αυστηρή καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων.

Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει δημόσια ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν πριν τις 27 Απριλίου, οπότε τυπικά λήγουν τα περιοριστικά μέτρα, τί μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico, υπό την προϋπόθεση ότι η πειθαρχία που επιδείχθηκε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις 27 Απριλίου θα οριστικοποιηθεί η ημέρα έναρξης της σταδιακής άρσης των μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως επικρατέστερη ημερομηνία κρίνεται η 4η Μαίου, καθώς θα έχει προηγηθεί και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ( πέφτει Παρασκευή ), οπότε και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένεται κάποια εξέλιξη νωρίτερα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάει να γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων σε τρεις φάσεις :

  • Η πρώτη  θα αφορά τα μικρά καταστήματα αλλά με αυστηρούς όρους αναφορικά με την είσοδο των πελατών.
  • Η δεύτερη θα αφορά τα μεγαλύτερα καταστήματα, επίσης με αυστηρούς όρους για την είσοδο των πελατών
  • Η τρίτη, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα με όρους αντίστοιχους με αυτούς που τηρούν τα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο  μεγαλύτερος προβληματισμός για το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζεται στα σχολεία, στον τουρισμό, που αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας  και τις ευάλωτες ομάδες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το μόνο βέβαιο ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά είτε στα τέλη Ιουνίου, είτε στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, στο τραπέζι υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πως θα μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η μηχανή, χωρίς να κινδυνεύσει η χώρα να κάνει εισαγωγή μαζικών κρουσμάτων, αλλά τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ολα είναι υπό διαμόρφωση.

Σε ό,τι αφορά,τέλος, τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, σχεδόν προεξοφλείται ότι από  τη χαλάρωση των απαγορεύσεων θα εξαιρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνω των 65 ή των 70 ετών και όσοι πάσχουν από νοσήματα που τους καθιστούν πιο ευάλωτους. Γι αυτές τις κατηγορίες θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν με συνωστισμό σε σουύπερμάρκετ, τράπεζες ή φαρμακεία.

Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ ),  ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών που δεν πειθαρχούν στα μέτρα, αλλά διευκρίνισε ότι αν υπάρξει ύφεση στην συμμόρφωση από τους πολίτες εκείνο που διακινδυνεύεται είναι να πάει πιο πίσω η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα.

«Είναι κρίμα όπως είπε να διολισθήσουμε τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Κοροναϊόςπεριοριστικά μέτραάρση