Κοροναϊός – Ελλάδα: “Πρέπει να περάσουμε από τη φάση της επιμονής στη φάση της υπομονής” – 3 νέοι θάνατοι, 72 νέα κρούσματα, 93 τα συνολικά θύματα

Στη σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 72  νέα κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τα 2081  θύματα, εκ των οποίων το 56,5% αφορά άνδρες. Επίσης 3 νέους θανάτους, με συνολικό αριθμό θυμάτων από τον κοροναϊό τα 93, εκ των οποίων οι 26 γυναίκες.

75 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες. Έχουν μέση ηλικία τα 72 έτη.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 37344 κλινικά δείγματα.

“Είναι νίκη όλων μας και θα συνεχίσει να είναι νίκη  όλων μας. Η τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων είναι απαραίτητα. Βεβαίως πρέπει να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού, μια καλή μελέτη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο” είπε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα “Μένω Σπίτι” δεν αλλάζει. “Αλλά από την άλλη πλευρά είναι αδύνατο να σταματήσουμε να περπατάμε για περίπου 30 λεπτά κάθε μέρα, με τις οικογένειές μας, αλλά χωρίς να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό και να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια του νοήματος των μέτρων. Δεν μπορούν οι παρέες να ανακατεύονται. Σκεφτείτε πως συμπεριφέρεστε μέσα στο σούπερ μάρκετ και πώς συμπεριφέρεστε έξω. Και το πιο σημαντικό είναι πως θα προστατεύονται οι πιο ασθενείς ομάδες και να μην επιτρέπουμε είναι να μην εκτεθούν, υιοθετώντας αντικοινωνικές συμπεριφορές” τόνισε.

Μνημόνευσε, δε, κορυφαίο συνάδελφο του που  δήλωσε ότι η χειραψία σαν πράξη θα πρέπει να καταργηθεί  στο μέλλον. “Δεν πρέπει όμως να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Η έκκληση για ειρήνη στο σπίτι που απηύθυνε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να πάρω πρόστιμο από το να ασκήσω βία.

Μας αρέσει να εξαντλείται η αυστηρότητά μας στους άλλους. Δεν είναι υγεία αυτό. Όσο παραμένουμε σε μία καλή οικογενειακή κατάσταση, θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την στρατηγική της επόμενης μέρας. Αν προσέξουμε αυτές τις στιγμές – και τώρα φαίνεται να έχουμε γλυτώσει από μία καταιγίδα ανυπολόγιστων συνεπειών – θα ανοίξουμε σταδιακά τον δρόμο για τη σταδιακή ελάφρυνση των μέτρων. Εξαρτάται από εμάς”, κατέληξε ο καθηγητής κ.Τσιόδρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι είναι μαραθώνιος και ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με καθαρά επιστημονικά κριτήρια.

Χαρδαλιάς : Περνάμε από την ώρα της επιμονής στην ώρα της υπομονής

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι παρά την καλή πορεία, τα δεδομένα παραμένουν οριακά και ο βαθμός επιφυλακής και εγρήγορσης παραμένει υψηλός. Στη Λάρισα στο σύνολο 332 ελέγχων, είχαμε 4 θετικά.

“Περνάμε από την ώρα της επιμονής στην ώρα της υπομονής”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός είπε ότι από τη Δευτέρα διπλασιάζεται ο αριθμός των λαϊκών αγορών που θα λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο από 111 σε 222, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά και αναστέλλεται η λειτουργία 4 λαϊκών αγορών που δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, τα δεδομένα τα σταθμίζουμε σε 12ωρη βάση, ο βαθμός επιφυλακής είναι υψηλός», είπε και συνέχισε: «Ευχαριστώ τους κατοίκους των οικισμών που έχουν μπει σε καραντίνα στη Λάρισα, τηρούνται οι όροι».

«Απομονώθηκαν 16 από τους 25 που νοσούν στον οικισμό στη Λάρισα σε περιοχή που υπάρχει περιφρούρηση. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τα τεστ σε όμορους οικισμούς σε άλλες πόλεις. Εξαιρετική η δουλειά που γίνεται στη Λάρισα», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα τεστ που συνεχίζονται σε αεροδρόμια και σε όλες τις εισόδους της χώρας: «Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις εισόδους της χώρας. Χθες 214 άτομα ήρθαν στην χώρα μας με τέσσερις πτήσεις, είχαμε ένα θετικό κρούσμα. Μειώνεται ο αριθμός όσων είναι σε καραντίνα. Σχεδόν 5.500 παραμένουν σε καραντίνα σε όλη τη χώρα. Πρέπει να περάσουμε από τη φάση της επιμονής στη φάση της υπομονής. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει ως τώρα».

Πηγή: economico.gr

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕλλάδαθάνατοιΚοροναϊόςκρούσματαΣωτήρης ΤσιόδραςΝίκος Χαρδαλιάς