Κοροναϊός και υψηλή θνησιμότητα στην Ελλάδα: Τι δείχνουν οι αριθμοί του τελευταίου δεκαημέρου

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, και ειδικά η επιδημιολογική καμπύλη του Οκτωβρίου, προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η σταθερή άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, η οποία εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας: Μετά την έκρηξη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες, 12 Οκτωβρίου, ήταν 91, ενώ στις μονάδες covid-19 των νοσοκομείων εισήχθησαν 56 άνθρωποι.

O δεύτερος λόγος είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας: Επίσης χθες, άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 65 θάνατοι, εκ των οποίων το 40% έχει αναφερθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την Ελλάδα να εμφανίζει – στατιστικά τουλάχιστον – έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη σε αναλογία κρουσμάτων- θανάτων, καθώς και με βάση τον πληθυσμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενδεικτικός είναι πίνακας που δημοσιεύει το vima.gr, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα μας έχει μια αντιστοιχία περίπου 15 θανάτων ανά 1000 κρούσματα, όταν το ποσοστό αυτό σε χώρες όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο είναι από 4 έως 6 θάνατοι στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων. Μόνο η Ισπανία με 19 θανάτους ανά 1000 φορείς κοροναϊού έχει μεγαλύτερο κατ’ αντιστοιχία ποσοστό θανάτων από αυτό της χώρας μας.

Υποκαταγραφή κρουσμάτων και περιορισμένα τεστ

Τα στοιχεία του πίνακα αφορούν το διάστημα 5 έως 12 Οκτωβρίου, και η πρώτη εκτίμηση που κάνουν οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι είναι πως η αυτή η εικόνα αποτυπώνει μια υποκαταγραφή των κρουσμάτων.

Από τα ίδια στοιχεία, άλλωστε, προκύπτει πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τεστ μόνο στο 13,7% του πληθυσμού της, ενώ σε άλλες χώρες έχει ελεγχθεί ποσοστό από 19-41% των πολιτών.

Δηλαδή ο, φαινομενικός τουλάχιστον, υψηλός δείκτης θνησιμότητας φαίνεται να συνδέεται και με τη σχετική υποδήλωση κρουσμάτων και με την μικρότερη αναζήτηση νοσούντων στην Ελλάδα με τεστ στην ανοιχτή κοινότητα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα».

Οσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, με συνεκτίμηση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών και τη σχετική αναγωγή, προκύπτει ότι σε κάθε 1.000.000 κατοίκους έχασαν την ζωή τους από τον φονικό ιό περίπου τέσσερις άνθρωποι την τελευταία εβδομάδα, όταν αυτός ο αριθμός στην Ιταλία ήταν περίπου τρεις θάνατοι στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, στη Βρετανία και τη Γαλλία επτά θάνατοι, στο Βέλγιο 11 και στην Ισπανία 19 αποβιώσαντες σε 1.000.000 πολίτες.

ΚοροναϊόςΕλλάδα κοροναϊός