Κοροναϊός: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer με την BioNTech

  • Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, κυκλοφόρησε μόνο μερικές λεπτομέρειες από την κλινική της δοκιμή, με βάση την πρώτη επίσημη ανασκόπηση των δεδομένων από μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων.

  • Η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για χρήση μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι αρχές  του δώσουν το πράσινο φως .

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης με κοροναϊό, μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι με τον διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) αναδείχθηκε ποσοστό αποτελεσματικότητας εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ο οποίος αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων.

Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλει, ωστόσο, καθώς στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια του εμβολίου και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

Η εταιρεία ανέφερε σχετικά, ότι σύμφωνα με την ανάλυση, το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών, που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κοροναϊό.  Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των εθελοντών, σχολίασε η εταιρεία.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την επείγουσα έγκριση του εμβολίου δύο δόσεων αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συλλέξει τα απαιτούμενα -για δύο μήνες- δεδομένα ασφαλείας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να ανοσοποιήσει 15 έως 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Kathrin Jansen, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer.  «Πρόκειται για μία καταστροφική κατάσταση, μια πανδημία, και έχουμε ξεκινήσει μια πορεία και έναν στόχο που κανείς δεν έχει επιτύχει ποτέ – να βρούμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο».

«Νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer,  Albert Bourla, στο CNBC.

 Η ανάρτηση της  Pfizer στο Linkedin:

Η εξέλιξη αυτή καθιστά την Pfizer την πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων στο μέσον της Φάσης 3. 

Έντεκα εμβόλια βρίσκονται σε δοκιμές τελευταίου σταδίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πρόοδος της Pfizer θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna, θα μπορούσε να έχει πρώιμα αποτελέσματα  του εμβολίου της αργότερα αυτό το μήνα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που να είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Dr. Anthony Fauci, σε προηγούμενες δηλώσεις του ανέφερε πως ένα εμβόλιο με  50% ή 60% αποτελεσματικότητα θα ήταν αποδεκτό.

Με πληροφορίες από New York Times και CNBC

 

Pfizerεμβόλιο κοροναϊούΕλλάδα κοροναϊόςBioNTech