Κοροναϊός: Πόσοι Έλληνες πρέπει να εμβολιαστούν για να είμαστε ασφαλείς – “Τις προσεχείς ημέρες” υπογράφει η ΕΕ με Pfizer και BioNTech

Νέα δεδομένα στην μάχη κατά του κορονοϊού και μηνύματα αισιοδοξία από την επιστημονική κοινότητα φέρνει η επιτυχία των δοκιμών του εμβολίου της Pfizer, το οποίο πλέον μπορεί να αρχίσει να είναι διαθέσιμο παγκοσμίως ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο δρόμος ακόμη είναι αρκετά μακρύς ως την ευρεία διάθεση του εμβολίου κι έως τότε τονίζουν ότι απαιτείται συνεχώς προσοχή και προφύλαξη.

“Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο εμβολιασμός των υγειονομικών”

«Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος, αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστούν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης… Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021», είπε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία που χρειάζονται εμβολιασμό, δεν νοσούν βαριά και ίσως κάποιες ηλικιακές ομάδες (ανηλίκων) μεταδώσουν λιγότερο τον ιό. Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Λαζανάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για Covid όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.

“Πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια έλληνες”

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Είπε ότι περίπου 7.000.000 έλληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κορονοϊό.

Και εκείνη εκτίμησε πως έως την άνοιξη το εμβόλιο θα έχει διατεθεί σε μικρά μόνον τμήματα του πληθυσμού και τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού και στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Η ΕΕ θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» με την Pfizer και την BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

  • «Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων», θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την  προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.

Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευήν: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).

Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων…ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο», σχολίασε η Στέλλα Κυριακίδου.

εμβόλιο κοροναϊούBioNTechPfizerΚοροναϊόςΕυρωπαϊκή Ένωση