Κορονοϊός: Στις μικρές ηλικίες στοχεύει η Κυβέρνηση για το χτίσιμο της ανοσίας

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου όλοι οι ενήλικοι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, με εξαίρεση την ομάδα 18-29 η οποία δεν θα μπορεί να λαμβάνει το εμβόλιο AstraZeneca. H Κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι θα πρέπει να πετύχει ένα επίπεδο ανοσίας πάνω από 50% ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, θα δώσει πρόσβαση σε όσο το δυνατών περισσότερους πολίτες όλων των ηλικιών σε όλα τα εμβόλια.

Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της τουριστικής περιόδου και η χώρα δεν έχει βρεθεί από πλευράς κρουσμάτων στο επίπεδο που θα ήθελε, δηλαδή σε ημερήσιο αριθμό νέων διαγνώσεων κάτω από τις 1000 και θετικότητα χαμηλότερη του 3%. Βασικό όπλο βελτίωσης της εικόνας της, είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι όμως δεν σημειώνουν πια τη ραγδαία αύξηση όπως πριν από 10 ημέρες. Κάπως καλύτερη διαπιστώνεται η εικόνα στα νησιά.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στα νησιά μας. “Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν την έναρξη της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», ο μέσος όρος των εμβολιασμένων στα νησιά μας με μία δόση ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί στο 40%, παραπάνω δηλαδή από το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο της χώρας που, όπως σας ανέφερα, είναι 35,55%” σημείωσε χρακτηριστικά.

“Στους συμπολίτες μας στα νησιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ο μέσος όρος πριν από την έναρξη της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» ήταν 13%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 27%, ξεπερνώντας και εδώ τον πανελλαδικό μέσο όρο του 20,39%. Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω τα νησιά με τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού για αυτή την εβδομάδα, πληρότητα που αγγίζει το 100%. Είναι η Λευκάδα, η Θάσος, η Πάρος, η Μύκονος και η Σαλαμίνα”, ανέφερε ο Υπουργός.

Εμβολιασμοί στα νησιά

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών δείχνουν ότι πολλές νησιωτικές περιοχές βρίσκονται ακόμη και υψηλότερα αυτού του μέσου όρου. Όμως το ζήτημα είναι τι γίνεται σε άλλες περιφέρειες.

Συγκεκριμένα με εξαίρεση τις περιοχές Κέρκυρας με εμβολιασμό του 40,37, Καλύμνου με 39,52%, Ζακύνθου με 38,42% και Χίου με 37,97%, τα υπόλοιπα νησιά έχουν πετύχει ανοσία κοντά στο 50%.

Στην περιφέρεια Αττικής και Πειραιά

Την ίδια ώρα όμως περιφέρειες της Αττικής όπως του Πειραιά με ποσοστό εμβολιασμένων 23,53%, Ανατολικής Αττικής με 18,09% και Δυτικής Αττικής 16,98%, αποκαλύπτουν ότι η ηπειρωτική χώρα και δη η περιοχή της Πρωτεύουσας κινείται με εντελώς διαφορετική ταχύτητα.

Προκειμένου λοιπόν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί η Κυβέρνηση προωθεί πλέον το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όποιον πολίτη άνω των 18 ετών το επιθυμεί, σε όλα τα εμβόλια, με εξαίρεση το AstraZeneca που χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας, την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 18-29 ετών, σε δύο φάσεις. Η πρώτη 25-29 και η δεύτερη 18-24.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι καθημερινά σημειώνονται ακυρώσεις ραντεβού και εδώ και μερικές μέρες ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών βρίσκεται κάτω από τις 100.000. Μάλιστα χθες φαίνεται να ακυρώθηκαν πάνω από 2500 ραντεβού πολλά από τα δε αφορούσαν τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Βασίλης Κικίλιαςεμβολιασμοίκορονοϊόςνησιά