Κορονοϊός: Αδύνατη η αναχαίτιση του 4ου κύματος-πως θα αντιμετωπίσουμε το 5ο

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η χώρα με την έξαρση του 40υ κύματος της πανδημίας κορονοϊού να είναι σε εξέλιξη, με τα νοσοκομεία ήδη να νοσηλεύουν 4500 ασθενείς εκ των οποίων οι 600 να είναι διασωληνωμένοι. Όπως επεσήμανε χθες ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη στο συνέδριο της Καθημερινής για την υγεία, είναι μάταιο να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του 4ου κύματος της πανδημίας και πλέον πρέπει να βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε το επόμενο.

Δυστυχώς η χώρα θα μπει σε ένα δύσκολο απολογισμό την ερχόμενη χρονιά και πλέον βλέποντας μεσοπρόθεσμα ότι οι διασωληνωσεις λόγω κορονοϊού θα ξεπεράσουν τις 800 και οι καθημερινοί θάνατοι θ είναι στα επίπεδα των 100.

Με το μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να βρίσκεται κοντα στα επίπεδα ρεκόρ, δηλαδή τα 6760 και τις διασωληνώσεις να μην αποκλιμακώνεται, η μόνη σωτηρία για το ΕΣΥ, είναι τα γρήγορα εξιτήρια. Όμως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Την ίδια στιγμή, τρόμος επικρατεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν σταδιακά θα κάνει την εμφάνισή της η γρίπη και άλλα αναπνευστικά νοσήματα τα οποία δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Οι λίγες εφεδρείες που υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής εκλείπουν, καθώς χθες η Περιφέρεια σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων ξεπερνώντας τα 2100.

Τι επισημαίνει ο ΠΟΥ

Υπάρχει όμως ελπίδα όταν ολοκληρωθεί αυτό το κύμα να έχουμε τη δυνατότητα να αναχαιτίσουμε ένα επόμενο, με πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν τώρα.

Πιο συγκεκριμένα ο Hans Henri P. Kluge, ανέφερε χθες ότι ότι η πανδημία έχει εκθέσει όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο, ωστόσο παρά τις δυσμενείς συνέπειες υπάρχουν και θετικές συνέπειες: «Βλέπουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε ημερήσια διάταξη. Έχουμε δει άνευ προηγουμένου καινοτομία, όσον αφορά αυτές τις εξάρσεις. Η ψηφιακή υγεία αποτελεί αναγκαιότητα. Καμία χώρα δεν τα έκανε όλα σωστά και καμία χώρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία μόνη της».

Θέλοντας να δώσει τη δική του άποψη για την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι αυτή θα τελειώσει όταν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση σαν να μην υπάρχουν σύνορα.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες: 1) μάσκες (μπορούν να σωθούν μέχρι και 160.000 ζωές), 2) εμβολιασμός (να πείσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουμε επιδραστικούς ανθρώπους), 3) τα σχολεία ανοιχτά, 4) αναμνηστική δόση, 5) τυποποιημένα πρωτόκολλα, πρέπει να συνεργαστούμε, χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές. «Η Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν μας έχει δείξει τον δρόμο», σχολίασε ο ίδιος.

ΕΣΥΠΟΥμάσκεςκορονοϊόςKluge