Κορονοϊός: Αγωνία για την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον-Τέλειωσαν οι ΜΕΘ

Ένα δραματικό ποσοστό όσον αφορά στη δυναμική του ΕΣΥ καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές και έχει να κάνει με τις ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ covid. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης, πλέον οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού αποτελούν το 99,6% του συνόλου των σχετικών κλινών. Πάνω από 100 διασωληνωμένοι δε, βρίσκονται εκτός εντατικών και δυστυχώς αυτή η κατάσταση αυξάνει το ρίσκο για τη ζωή τους.

Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί, όμως αποτελεί θετικό γεγονός ότι σταδιακά τα νέα κρούσματα υποχωρούν. Χθες καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ λιγότερα από 4000 νέα κρούσματα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι το 4ο κύμα της επιδημίας έχει πλέον ήδη κορυφωθεί και κινείται πτωτικά.

Σχετικά με τους θανάτους λόγω covid να αναφέρουμε ότι κατά το πρώτο 5θήμεερο κατέληξαν 438 συμπολίτες μας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος. Επίσης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις 4 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έγιναν 1758 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που προοιωνίζεται τη συνέχιση για αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων βραχυπρόθεσμα.

Για μερικές μέρες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα και την μη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, η πίεση αυτή θα αρχίσει να υποχωρεί. Ήδη ο ημερήσιος μέσος όρος 7ημέρου νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 6 χιλιάδες και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα έχουμε σημαντικά χαμηλότερες νοσήσεις με covid.

Επισημάνσεις Γώγου

Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα ημερήσια 4.000-5.000 κρούσματα κορονοϊού δεν είναι λίγα. Μέχρι να πετύχουμε ενισχυμένη ανοσία με τα εμβόλια, θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό αυτόν που θα χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας.

Σύμφωνα με το καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, με τη διασπορά που έχει προηγηθεί θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα, άρα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση,

Όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ θα έχουμε  «Χριστούγεννα με περιορισμούς», ενώ είναι προφανής, σημείωσε, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς, ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο καθώς από αυτούς το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες για να πετύχουμε το ανοσιακό τείχος.

«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του» εξήγησε. Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη υπογράμμισε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.

Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής.

Διευκρίνισε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. «Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον» τόνισε.

θάνατοι από κορονοϊόΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςνεα κρουσματα