Κορονοϊός: Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει;

Με τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του Κορονοϊού να έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα από τις 27 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για το αν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη νοσήσει απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με την ACIP (Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτικές Ανοσοποίησης) που καθοδηγεί τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, το γεγονός ότι κάποιος έχει νοσήσει από Κορονοϊό δεν θα έπρεπε να τον αποκλείει από το πρόγραμμα εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το αν έχει νοσήσει με βαριά ή ελαφρά συμπτώματα. 

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, για ποιο λόγο να εμβολιαστούν άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από τον Κορονοϊό, από τη στιγμή που έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο της ανοσίας ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιος που έχει νοσήσει με μέτρια ή ελαφρά συμπτώματα πιθανόν να μην έχει αναπτύξει αρκετά αντισώματα.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020 στο Frontiers in Immunology, η λοίμωξη Covid-19 υπήρξε τόσο ισχυρή σε νοσοκομειακούς ασθενείς που η ανοσολογική απόκρισή τους εξαντλήθηκε, με αποτέλεσμα ό,τι ονομάζουμε “ανοσολογική μνήμη” να μην καταφέρει να εδραιωθεί στα άτομα αυτά, επαρκώς.

Ας μην ξεχνάμε, ότι σε πολλές χώρες έχουν σημειωθεί περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν για  δεύτερη φορά από Κορονοϊό (περιπτώσεις επαναμόλυνσης). Κάπως έτσι, η οδηγία σύμφωνα με την επιτροπή ACIP είναι “ναι στον εμβολιασμό” και των ατόμων που νόσησαν, με μόνη διαφορά την επιλογή τους να εμβολιαστούν μέχρι και 90 μέρες μετά την πρώτη τεκμηριωμένη λοίμωξη αφού σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η επαναμόλυνση σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών δείχνει να είναι ασυνήθιστη.  

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού ισχύει ό,τι και για όλα τα εμβόλια. Καλό είναι να μην εμβολιάζεται κάποιος τη στιγμή που βιώνει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, το συνάχι ή ο πυρετός αλλά αφού έχει συνέλθει από αυτά. Ειδικότερα,  για την περίπτωση του Κορονοϊού, ο εμβολιαζόμενος δεν πρέπει να είναι σε οξεία φάση συμπτωμάτων ενώ καλό είναι να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των ημερών της καραντίνας του πριν εμβολιαστεί. 

 

κορονοϊόςεμβολιασμός κατά του κορονοϊού