Κορονοϊός: Έρευνα σοκ κάνει λόγο για 35% αύξηση θανάτου από τη βρετανική μετάλλαξη 

Σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου φαίνεται να αντιμετωπίζουν όσοι νοσήσουν από τη βρετανική μετάλλαξη του Κορονοϊού σύμφωνα με νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέηβις, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μέχρι και 35% υψηλότερος. Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό medRxiv, αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανάλυση σε 1 εκατ. ανθρώπους που έκαναν τεστ Κορονοϊού στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, οι 3.000 πέθαναν από τη νόσο. Μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% των τεστ Κορονοϊού στην κοινότητα και 7% όλων των θανάτων από Κορονοϊό στη Βρετανία μεταξύ 1/9/20 και 22/1/21.
 
Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του Κορονοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη -ένας στους 140 ασθενείς- για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος. Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του Κορονοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η βρετανική παραλλαγή «δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο». Ο Ντέηβις δήλωσε ότι σταδιακά ενημερώνει τα στοιχεία της μελέτης με περισσότερα δεδομένα και, όπως είπε, «φαίνεται ότι η αύξηση στη θνητότητα (σ.σ. από τη βρετανική παραλλαγή) μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 35%».

Δεν συμφωνούν, πάντως, πολλοί επιστήμονες με την εκτίμηση ότι η βρετανική παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα και το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

κορονοϊόςβρετανική μετάλλαξη