Κορονοϊός: Η ζωή μετά το εμβόλιο. Τι πραγματικά θα αλλάξει;

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί κατά του Κορονοϊού έχουν ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ως την πολυπόθητη “κανονικότητα” και τη ζωή χωρίς περιορισμούς. Μια πανδημία, άλλωστε, δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο, το βέβαιο είναι πως όσο καλύτερα συνεργαζόμαστε για την εξάλειψή της τόσο πιο γρήγορα θα τα καταφέρουμε. Τι είναι όμως εκείνο που πραγματικά θα αλλάξει για τον καθέναν χωριστά αλλά και για όλους μαζί μετά το εμβόλιο; 

-Πολύ μακριά από την ζωή πριν τον Κορονοϊό. 

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το εμβόλιο είναι μεν σωτήριο για τις ζωές μας ωστόσο δεν συνεπάγεται και την εξάλειψη της πανδημίας. Με απλά λόγια κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάνοντας το εμβόλιο κάποιος, εξακολουθεί να έχει πολλές πιθανότητες να νοσήσει από Κορονοϊό αλλά πιθανόν με πιο ήπια συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος που θα εμβολιαστεί και ωστόσο θα κολλήσει τον ιό, αυτονόητα μπορεί και να τον μεταδώσει. Συνεπώς, η εποχή που αγκαλιαζόμασταν χωρίς μάσκες και περιορισμούς παραμένει για τις αναμνήσεις μας μόνο. Η απόσταση, η χρήση μάσκας, το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών δεν αποτελούν συνήθειες που θα ήταν σοφό να βγάλει κανείς από την καθημερινότητά του. Τα μέτρα πρόληψης πρόκειται να είναι για καιρό ακόμα στη ζωή μας ακόμα και μετά το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού. 

-Το κοντινό μέλλον δεν μοιάζει να διαφοροποιείται σημαντικά… 

Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε στη διάθεσή μας τόσο αποτελεσματικά εμβόλια είναι λόγος να αισιοδοξούμε. Ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο να έχουμε αυταπάτες. Το προσεχές-κοντινό μέλλον δεν μοιάζει να είναι σοβαρά διαφορετικό από ό,τι ως τώρα ζούμε. Η διασπορά του ιού ενδεχομένως να είναι μεγάλη, αν σταματήσουμε βιαστικά τους περιορισμούς. Όπως άλλωστε έχει ήδη προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν αποκλείεται ο ιός να μείνει στη ζωή μας για πάντα αποκτώντας ενδημικό χαρακτήρα, με περιόδους έξαρσης. Και φυσικά δεν αποκλείεται το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού να πρέπει να επαναλαμβάνεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της γρίπης. Οι απαντήσεις δεν είναι πολύ μακριά, αρκεί ως τότε να κάνουμε το σωστό για να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού. 

 

κορονοϊόςπανδημίαεμβόλιο κοροναϊού