Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να αποφύγουμε αυστηρότερα μέτρα

Στοχοποιώντας την απείθεια των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας η Κυβέρνηση επιδιώκει την αναχαίτιση της πανδημίας κορονοϊού, με αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν στο μεγαλύτερο βαθμό ήδη. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και αν δεν αποδειχτεί μια έστω ελαφρά αποσυμπίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να αποφασιστούν νέοι περιορισμοί.

Η πορεία της επιδημίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε ρεκόρ από πλευράς νέων κρουσμάτων, με τον ημερήσιο μέσο όρο σε επίπεδο εβδομάδας να έχει ξεπεράσει τις 4200 νέες διαγνώσεις. Επίσης καθημερινά πλέον καταγράφονται πάνω από 45 θάνατοι, ενώ οι ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες σε ποσοστό άνω του 80%, με 430 διασωληνωμένους.

Με βάση τα συγκεκριμένα δραματικά στοιχεία, η Κυβέρνηση αποφάσισε ν προχωρήσει  σε εντατικοποίηση των ελέγχων και αύξηση των προστίμων για όσα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα. Επίσης τα test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους διπλασιάζονται, ενώ διαγνωστικός έλεγχος θα είναι απαραίτητος και για την είσοδο σε διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε και η αυστηροποίηση των ελέγχων, ειδικά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ενώ πιο αυστηρές γίνονται και οι κυρώσεις για εκείνα τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα.

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους», ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Επιπλέον, αυξάνονται και οι ποινές, οι οποίες «διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος», ανακοίνωσε ο Υπουργός. Σημειώνεται ακόμη πως θα δημοσιεύεται μια λίστα, που θα περιλαμβάνει τα μαγαζιά, στα οποία πιστοποιήθηκαν παραβάσεις των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί.

Αρμόδια για τον έλεγχο θα είναι μικτά κλιμάκια, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί.

Στην ΚΥΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ώστε να ισχύσει από το Σάββατο, θα αποσαφηνίζεται με ποιο τρόπο θα εισέρχονται τα παιδιά σε μικτούς χώρους, κρίνοντας κατά περίπτωση που θα χρειάζεται rapid test και που θα αρκεί το self test. Σε ό,τι αφορά τους χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, το τέστινγκ αναμένεται να αφορά στις ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η πίεση στο ΕΣΥ θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, όμως ο ίδιος θεωρεί ότι η πίεση δεν θα είναι ανάλογη της περσινής. Σύμφωνα με δηλώσεις του ήδη οι συνεργασίες για νοσηλείες covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές θα εισφέρουν στο να μη δούμε τις περσινές εικόνες των νοσοκομείων της Β. Ελλάδας.

Βέβαια αυτό δεν θεωρείται και θέσφατο καθώς βασίζεται στα μέχρι σήμερα δεδομένα. Αν οι πιέσεις είναι δραματικές και παράλληλα δε διαφαίνεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, νέοι περιορισμοί αναμένεται να ανακοινωθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για lockdown, αλλά περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και η επαναφορά χρήσης μάσκας παντού είναι πολύ πιθανή. Τα τελευταία μάλιστα έπεσαν και στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά η Κυβέρνηση δεν τα υιοθέτησε.

μέτρα πανδημίαςΘάνος Πλεύρηςνοσοκομείακορονοϊός