Κορονοϊός: Κυριαρχεί η παραλλαγή Όμικρον και στην Ελλάδα, αναγκαία η τρίτη δόση για ικανή προστασία

Στη «μέγγενη» της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού βρίσκεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα φθάνει πλέον το 70%, προσθέτοντας ότι στην παραλλαγή αυτή αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να «ξεγλυστρά» από τα εμβόλια. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Όμικρον. Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αυξημένη μεταδοτικότητά της και ήπια νόσηση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Π.Ο.Υ., σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια. Με την Όμικρον, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όσον αφορά, δε, τις συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Όμικρον, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού».

Στο 67,3% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%. Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,7% του γενικού πληθυσμού και 83,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.070.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,1% και 79,1% αντίστοιχα. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρινισε ότι 85.500 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Στους άνω των 60, από την ημέρα της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ το ποσοστό των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί μαζί και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχεται στο 88,3%. Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000, εμβολιασμοί ποσοστό 62% επί των δικαιούχων και σχεδόν 1 εκ πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 17% των δικαιούχων. Από τους δικαιούχους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 91,4%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 70,3%.

front-storiesΝέα παραλλαγή Ομικρονμετάλλαξη Όμικρονκρούσμα μετάλλαξης ΌμικρονΜάριος Θεμιστοκλέους