Κορονοϊός: “Να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει” – Αλλαγή προ των πυλών: Πιθανή η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Αλλαγή κατεύθυνσης εξετάζουν οι επιστήμονες στο θέμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού με πιθανή χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όπως είπε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε νέες έρευνες λέγοντας ότι είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η ίδια τόνισε ότι “ακόμη και όσοι  έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν, εξηγώντας«Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», και επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη κι αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί. «Ο ιός παραμονεύει», υπογράμμισε.

Ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα καταγράφεται ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι ξεπεράστηκαν οι 34.000 εμβολιασμοί καθώς έως το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί ήδη 30.000.

Όπως τόνισε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπερβούμε τους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, ενώ έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 915.000.
Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελείται από 3 άξονες: ασφάλεια, διαφάνεια και εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης Ελευθερία, αλλά και στις παρενέργειες, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν στα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.

Σε ό,τι αφορά την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, είπε ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

 

Μάριος ΘεμιστοκλέουςΜαρία ΘεοδωρίδουAstraZeneca