Κορονοϊός: Οι γυναικείες ορμόνες που καθορίζουν ποιες γυναίκες θα νοσήσουν χειρότερα

Μπορεί σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα σχετικά με τη θνησιμότητα όσων κατέληξαν από Κορονοϊό να βλέπουμε ότι περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνδρες, ωστόσο και οι γυναίκες δεν είναι άτρωτες απέναντί του. Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από δύο τεταρτοετείς φοιτητές, τους Chitra Gotluru και Allison Roach, από το Κολέγιο Ιατρικής Herbert Wertheim, διερευνά τις ορμόνες εκείνες που μπορούν να κάνουν μια γυναίκα πιο ευάλωτη απέναντι στον ιό. 
 
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Μάρτιο στο Obstetrics and Gynecology υπάρχουν γυναίκες που έχουν διπλάσια θνησιμότητα σε σχέση με άλλες και υπεύθυνα για αυτό είναι τα οιστρογόνα. “Γυναίκες που είχαν μόλις γεννήσει είτε βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση, όπως πιθανόν και γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτες στον νέο Κορονοϊό”, αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Dr. Carolyn Runowiccz, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων στο Κολέγιο Herbert Wertheim, εξηγώντας τον ρόλο των οιστρογόνων και λιγότερο της προγεστερόνης στην ανοσολογική απόκριση των γυναικών. 
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες σε λοχεία παρουσιάζουν μειωμένες ορμόνες λόγω της απότομης μείωσης της προγεστερόνης μετά τον τοκετό μετά από την σημαντικότητα αύξησής τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα οιστρογόνα, είναι πιθανό να νοσήσουν βαριά από Κορονοϊό. Την ίδια ώρα, όπως εκτιμά η ερευνητική ομάδα, οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καθώς έχουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων.
προγεστερόνηοιστρογόνακορονοϊόςθνησιμότηταγυναίκες και θνησιμότητα από Κορονοϊό