Κορονοϊός: Στα χαμηλότερα επίπεδα 6,5 μηνών οι νέες εισαγωγές

Σαφέστατο μήνυμα ότι η πανδημία κορονοϊού αποκλιμακώνεται ραγδαία, αποτελεί η σημαντική υποχώρηση των νέων εισαγωγών ασθενών λόγω covid. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια εβδομάδα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 23,5% και διαμορφώθηκαν στις 1274 σε επίπεδο επταημέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αριθμό νέων εισαγωγών είχαμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όταν ξεκινούσε η έντονη επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία προκαλούσε υψηλή νοσηρότητα.

Η αποκλιμάκωση των νέων εισαγωγών έχει άμεσο αντίκτυπο και στις διασωληνώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνονται. Όπως είδαμε χθες, καταγράφηκαν 267 διασωληνωμένοι ασθενείς, που αποτελούν το χαμηλότερο αριθμό μετά τις 18 Αυγούστου!

Το στοίχημα είναι να δούμε και μείωση στους θανάτους, οι οποίοι μειώνονται πιο αργά και την τελευταία εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 40 την ημέρα. Όμως με βάση και τα παραπάνω στοιχεία θεωρείται βέβαια ότι θα αποκλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Τι αναμένουμε τις επόμενες μέρες

Είναι λογικό, λόγω της μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού το Πάσχα, αλλά και της αύξησης της κινητικότητας να σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό αυτές θα αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε επαναμολύνσεις λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής Μετάλλαξης Όμικρον 2.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς θωρείται πως η Όμικρον 2 δεν προκαλεί βαριά νόσηση.

Με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι της τάξης των 5.600 έναντι 8.000 μια εβδομάδα πριν, δηλαδή είχαμε μείωση της τάξης του 30%. Η μείωση αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από την μείωση των τεστ για κορονοϊό κι έτσι βλέπουμε σε εβδομαδιαία βάση μια σχετική επιδείνωση της θετικότητας στο 4,7% από 4,2%. Η μείωση των τεστ βέβαια δικαιολογείται από τις αργίες του Πάσχα.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν μείνει μόλις 4 μέρες κατά τις οποίες θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικών καθώς από 1η Μαϊου αναμένεται η αναστολή αυτών. Σε ένα βαθμό αυτό ενέχει ένα ρίσκο, όπως επίσης και η κατάργηση των self test για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καταργείται η χρήση μάσκας. Μάλιστα, χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς self test δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει η υποχρέωση της χρήσης μάσκας. Όμως αυτό δεν θα γίνει ακόμη, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατή επίσκεψή του σε σχολείο της Σύρου.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μάσκα και να δούμε πως προχωράμε με τον καιρό. Νομίζω ότι αυτό που θα μας δείξει πως προχωράμε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση. Αν την επόμενη εβδομάδα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, δεν καταγράφονται, μπορούμε να το συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

νοσηλείεςΕΟΔΥκορονοϊόςδιασωληνωμένοιθάνατος από κορονοϊόΜίνα Γκάγκασχολεία μάσκα