Κορονοϊός: Βασανιστικά αργά κινούνται οι εμβολιασμοί ενώ η μετάλλαξη Δ καλπάζει

Εφεδρείες για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και περιορισμού διασποράς του κορονοϊού, επιστρατεύει η Κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το ζητούμενο τοίχος ανοσίας σε μια περίοδο που η επιδημία καλπάζει και δη η μετάλλαξη Δέλτα. Έτσι μεθοδεύεται άμεσα το άνοιγμα του προγράμματος εμβολιασμός κατ’ οίκον αλλά και ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, έχουν διενεργηθεί 9,8 εκατ. εμβολιασμοί και 4,65 εκατ. πολίτες θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Ο αριθμός αυτός θεωρείται χαμηλός καθ’ ότι μόνο το 51% των ενηλίκων συμπολιτών έχει αποκτήσει ανοσία έναντι του αναγκαίου 80%.

Προκειμένου λοιπόν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί το πρόγραμμα εμβολιασμός κατ’ οίκον.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, “Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, από αύριο το πρωί θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώνουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ενδεικτικά τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, αφορούν σε άτομα τα οποία έχουνε σοβαρή και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκων θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της Επιχείρησης Ελευθερία. Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του”.

Εμβολιασμοί παιδιών

Η Κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να ανοίξει και την πλατφόρμα για εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με το θέμα αυτό όμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί, αν και ίσως το κάνει άμεσα.

“Ακόμη είμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία αλλάζουν, πολύ γρήγορα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος. Θα έλεγα ότι η πλειονότητα έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή των παιδιών που πρέπει να προασπίσουν, ευάλωτα άτομα”, ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδωρίδου δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Το θέμα πάντως θα απασχολήσει και σήμερα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι ειδικοί είναι έτοιμοι να δώσουν το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 -15 χρόνων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και εξετάζουν επίσης τον εμβολιασμό και των υγιών παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ωστόσο, διατυπώνονται και ενστάσεις από μέλη της Επιτροπής σχετικά με τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών, καθώς σε αυτή τη φάση το κύριο βάρος θα πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των ενηλίκων και να μην επισπεύδεται ο εμβολιασμός παιδιών για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Παιδιά και παχυσαρκία

Όπως σημειώσαμε η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στις περισσότερες χώρες έχει προταχθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα και τόνισε ότι το πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι η παχυσαρκία, επικαλούμενη στοιχεία νοσηλευόμενων παιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: “Από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα. Ποιο ήταν το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων; Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή ξεπερνάει το 25%”.

Σημείωσε δε ότι είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid.

παχυσαρκίαCovid-19Μαρία Θεοδωρίδουεμβολιασμός παιδιώνπαιδιά κορονοϊός