Κουίζ: τι γνωρίζετε για το Αλτσχάιμερ?

1. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ίδια με την άνοια και αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Σωστό – Λάθος.

2. Πόσοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύεται ότι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

α. Περίπου ένα εκατομμύριο

β. Γύρω στα 5 εκατομμύρια

γ. Γύρω στα 25 εκατομμύρια

δ. Γύρω στα 40 εκατομμύρια

3. Ποιο από τα παρακάτω είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ όψιμης έναρξης;

α. Προχωρημένη ηλικία

β. Οικογενειακό ιστορικό της νόσου

γ. Πίνοντας από αλουμινένια κουτιά ή μαγείρεμα σε κατσαρόλες αλουμινίου

δ. Τραύματα στο κεφάλι

4. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείται ότι καθυστερεί ή αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ;

α. Τακτική άσκηση

β. Κάνοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή

γ. Έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

δ. Ολα τα παραπανω

5. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να διαρκέσει :

α. 1-2 χρόνια

β. 3-20 χρόνια

γ. 5-10 χρόνια

δ. 20-30 χρόνια

6. Η διάγνωση «πιθανής νόσου Αλτσχάιμερ» σημαίνει ότι:

α. Ο γιατρός πιστεύει ότι υπάρχει 50 έως 60 τοις εκατό πιθανότητα ο ασθενής να έχει τη νόσο.

β. Ο ασθενής πιθανότατα έχει νόσο Αλτσχάιμερ αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει και άλλη διαταραχή που προκαλεί άνοια επίσης.

γο. Ο ασθενής πιθανότατα έχει άνοια που σχετίζεται με την ηλικία.

γ. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πραγματικά ποιο είναι το πρόβλημα.

7. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της νοητικής έκπτωσης στο Αλτσχάιμερ.

Σωστό – Λάθος

8. Τα άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να μάθουν νέες πληροφορίες.

Σωστό – Λάθος

 

Τα αποτελέσματά σας

1. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ίδια με την άνοια και αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Η σωστή απάντηση είναι: Λάθος

Η σοβαρή απώλεια μνήμης ή η άνοια οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ) δεν θεωρείται πλέον φυσική παρενέργεια της γήρανσης. Η σοβαρή απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, όπως η διέγερση, το άγχος και οι αυταπάτες, ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από τα περιστασιακά κενά μνήμης που μπορεί να συναντήσουμε καθώς μεγαλώνουμε. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, έχουν εντοπίσει φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ που δεν εντοπίζονται στον εγκέφαλο εκείνων που δεν πάσχουν από τη νόσο.

2. Πόσοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύεται ότι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Η σωστή απάντηση είναι: β. Γύρω στα 5 εκατομμύρια

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 10 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών άνω των 65 ετών.

3. Ποιο από τα παρακάτω είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ όψιμης έναρξης;

Η σωστή απάντηση είναι: α. Προχωρημένη ηλικία

Μετά την ηλικία των 65 ετών, ο αριθμός των ατόμων με τη νόσο διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια. Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός ατόμου, αλλά η προχωρημένη ηλικία είναι μακράν ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου. Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με το εάν η κατανάλωση από δοχεία αλουμινίου ή το μαγείρεμα σε κατσαρόλες από αλουμίνιο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο εάν ένα άτομο νοσεί από Αλτσχάιμερ, και μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν βλέπουν καμία σχέση. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το Αλτσχάιμερ είναι πιο συχνό μεταξύ των ατόμων που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι με αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί εάν οι τραυματισμοί προκαλούν πράγματι την ασθένεια.

4. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείται ότι καθυστερεί ή αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ;

Η σωστή απάντηση είναι: δ. Ολα τα παραπανω

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά στα τελευταία τους χρόνια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ: Σε μια μελέτη, οι ηλικιωμένες γυναίκες που ήταν σωματικά δραστήριες κατά τα έξι έως οκτώ χρόνια παρακολούθησης είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εξασθενημένη μνήμη.  Επιπλέον, αρκετές μελέτες περιπτώσεων ελέγχου υποδηλώνουν ότι η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Επιπλέον, μια μελέτη που κυκλοφόρησε στο έδειξε ότι το περπάτημα τουλάχιστον 6 μιλίων την εβδομάδα – το ισοδύναμο με 72 τετράγωνα της πόλης – θα βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. Κατά την πρώτη δεκαετία μιας 20χρονης μελέτης σε 426 ηλικιωμένους, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ενήλικες που είχαν ήδη Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον εγκέφαλο».

Και ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη. Σε μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν σε μια περίοδο έξι ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών που ασκούνταν για 15 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για άνοια κατά ένα τρίτο.

Η υγιεινή διατροφή φαίνεται επίσης να είναι μια ισχυρή άμυνα κατά του Αλτσχάιμερ.

Μια τετραετής μελέτη 815 ηλικιωμένων από το Σικάγο που δημοσιεύτηκε στο Archives of Neurology διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά που φράσσουν τις αρτηρίες διπλασίαζε τον κίνδυνο της νόσου. (Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά συνδέθηκε επίσης με ισχυρό αυξημένο κίνδυνο.) Ταυτόχρονα, μια δίαιτα υψηλή σε ακόρεστα φυτικά λίπη — όπως αυτά που βρίσκονται στα φυτικά έλαια — μείωσε τον κίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, το διατροφικό μοτίβο που είναι γνωστό ως μεσογειακή διατροφή — η οποία είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο — έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 40 έως 60 τοις εκατό, σύμφωνα με σε μια έκθεση του Johns Hopkins. Το μπαχαρικό κουρκουμά έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Τέλος, καλό είναι να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μη φυσιολογική χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν το Αλτσχάιμερ προς το χειρότερο. Μεταξύ άλλων, λέει, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον ρυθμό εναπόθεσης πλάκας σε εργαστηριακά ποντίκια.

5. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να διαρκέσει :

Η σωστή απάντηση είναι: β. 3-20 ετη

Το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους και μπορεί να διαρκέσει από τρία έως και 20 χρόνια. Οι ερευνητές έχουν ορίσει επτά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ με βάση την εξέλιξη των συμπτωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο ο εκφυλισμός των νευρικών κυττάρων εκδηλώνεται στον ασθενή.

6. Η διάγνωση «πιθανής νόσου Αλτσχάιμερ» σημαίνει ότι:

Η σωστή απάντηση είναι: β. Ο ασθενής πιθανότατα έχει νόσο Αλτσχάιμερ αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει και άλλη διαταραχή που προκαλεί άνοια επίσης.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του Αλτσχάιμερ, επομένως οι γιατροί μπορούν να κάνουν μόνο τη διάγνωση της «πιθανής» ή «πιθανής» νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό το κάνουν θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου και δίνοντας στο άτομο τεστ μνήμης και επίλυσης προβλημάτων. Κάνουν επίσης δοκιμές για να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση του «πιθανού» Αλτσχάιμερ σημαίνει ότι όλες οι άλλες ασθένειες που προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια έχουν αποκλειστεί και η πιο πιθανή διάγνωση είναι το Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση της «πιθανής» νόσου του Αλτσχάιμερ σημαίνει ότι το Αλτσχάιμερ είναι πιθανώς η κύρια αιτία της κατάστασης του ασθενούς, αλλά ότι μια άλλη διαταραχή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Η σωστή απάντηση είναι: Σωστό

Μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς της χολινεστεράσης — συμπεριλαμβανομένων των Aricept (donepezil), Exelon (ριβαστιγμίνη) και Razadyne (γαλανταμίνη) — μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της διανοητικής έκπτωσης για μήνες ή, σε λίγες περιπτώσεις, χρόνια. Το Namenda (μεμαντίνη), μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο Αλτσχάιμερ να διατηρήσουν την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν αναστολέα χολινεστεράσης, αλλά υπάρχει ένα φάρμακο Namzaric — που συνδυάζει τη δονεπεζίλη με μεμαντίνη για μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το 2021 ο FDA ενέκρινε το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ aducanumab από τη Biogen για όλα τα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά ορισμένοι επικριτές πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι και το κόστος υπερτερούν των οφελών του.

Η σωστή απάντηση είναι: Λάθος

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που υποστηρίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να μαθαίνουν νέα πράγματα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ερευνητές στο Μαϊάμι της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ήπια αναπηρία με Αλτσχάιμερ που έκαναν τρεις έως τέσσερις μήνες μαθήματα «γνωστικής αποκατάστασης» είχαν 170 τοις εκατό βελτίωση στην ικανότητά τους να ανακαλούν πρόσωπα και ονόματα, μαζί με 71 τοις εκατό βελτίωση στην ικανότητά τους να δίνουν τη σωστή αλλαγή για αγορά. Αυτή η έκθεση ακολούθησε μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι στα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ διατήρησαν εργασιακά επίπεδα «άδηλης μνήμης».

Αλτσχάιμερ