Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τις επιπτώσεις στο ΕΣΥ από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Περίπου 6000 φύλλα αναστολών επιδόθηκαν χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, που αφορά στους “ανυπάκουους” στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικούς. Συνολικά εκτιμάται ότι πάνω από 8000 είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έλαβαν το σχετικό έγγραφο της αναστολής από τις διευθύνσεις των υπηρεσιών που εργάζονται. Μπορεί να μην είναι πολλές οι χιλιάδες των κενών θέσεων που δημιουργούνται, όμως είναι πάρα πολλές ώστε να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργεία των δομών υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Υπουργείου Υγείας μέχρι χθες είχαν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Επίσης αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όμως η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνει συνεχώς, καθώς ήδη το ΕΣΥ δέχεται ισχυρές πιέσεις. Προχθές οι πέντε εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» όπως ανέφερε ο διευθυντής της κλινικής Μπάμπης Μαρκάκης. Η ασφυκτική πίεση στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, με έναν γιατρό υπεύθυνο για 3 κλίνες ΜΕΘ Covid, σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων που δεν είναι στην ειδικότητά τους, τους οδήγησε να υποβάλουν παραίτηση.

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στη βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid -η ύπαρξη των οποίων δεν προβλεπόταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη- και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη» ανέφερε ο διευθυντής.

Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ

Να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας «πάγωμα» της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για επικουρικούς

Ενεργοποιήθηκε χθες 1/9, στις 15:00, η πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.

εργαζόμενοιΕΣΥαπόφαση ΣτΕκορονοϊόςανεμβολίαστοινοσοκομείαΠΟΕΔΗΝ